Nagyvilág

180-nál nem mennek majd gyorsabban a 2020-tól gyártott Volvók

Jövőre 180 km/h-s sebességkorlátot vezet be saját gyártású autóinál a Volvo, hogy csökkentsék a balesetek számát. A lépéssel azt próbálják megelőzni, hogy a sofőrök ne hajtsanak 250 km/h-val, ami a jelenleg forgalomban lévő Volvók végsebessége, írja a The Guardian.

A svéd autógyártó vállalat számára mindig is azon dolgozott, hogy minél kevesebb olyan halálos baleset történjen, amelyekben a sebesség komoly szerepet töltött be.

A Volvo az első autógyártó, amely a teljes portfóliójában drasztikusan csökkenti autói végsebességét. Egyedül a rendőrautók képeznek majd kivételt az új szabály alól.

BELGA PHOTO DIRK WAEM

Korábban Németországban néhány nagy teljesítményű járműnél már alkalmaztak hasonló korlátozást, de jóval magasabb sebességhatárral.

Az Európai Unió tagállamaiban többnyire 120-130 km/h a sebességhatár az autópályákon, egyedül Németországban nincs erre vonatkozó regula.

Håkan Samuelsson, a Volvo elnök-vezérigazgatója arról beszélt, bár a sebességkorlátozás nem gyógyír mindenre, már akkor is megéri meglépni, ha egy ember életét megmentik vele.

219 ezer autót hív vissza a Volvo
A visszahívási akció a 2015-ös és 2016-os modelléveket érinti.

Kiemelt kép: Anusak Laowilas/NurPhoto/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik