Belföld

Szijjártó egy év különbséggel bejelentette ugyanannak a komáromi gyárnak a megnyitását

A dél-koreai SK Innovation márciusban induló, 239 milliárd forint értékű beruházása ezer új munkahelyet teremt Komáromban  – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter közölte, hogy az elektromos járművek akkumulátorait gyártó üzem építése márciusban indul, a termelés 2021-2022 fordulóján kezdődhet.

Az SK Innovation 430 ezer négyzetméternyi területet vásárolt Komáromban a 112 négyzetméteres épülethez. A beruházáshoz a kormány vissza nem térítendő támogatással járul hozzá, ennek mértékéről azonban még tárgyalnak a befektetőkkel.

Tavaly márciusban is történt egy hasonló bejelentés: akkor arról volt szó, hogy a komáromi ipari parkban 97,5 milliárd forintos beruházással hozza létre az elektromos autókban használható akkumulátorokat gyártó üzemét a koreai cég. Szijjártó Péter 2018 márciusában azt mondta, hogy a gyár kapacitásának első ütemében 410 új munkahelyet teremt, a kormány a beruházást 8,17 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

Az SK Innovation Dél-Korea harmadik legnagyobb vállalata, Komáromba településével már három jelentős akkumulátorgyártó működik majd Magyarországon de a város ipari parkjában gyártja elektromos buszait a kínai BYD, és a közelben lévő Audi is megkezdte az autókat meghajtó elektromotorok gyártását .

Ekkor Yoon Yea Sun, az akkumulátor-üzletág elnökének tájékoztatása szerint még úgy lehetett tudni, hogy tömeggyártást 2020-ban kezdik meg.

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik