Nagyvilág

Már hét tagpárt veti fel a Fidesz kizárását a Néppártból

Ennyi szükséges ahhoz, hogy hivatalosan is kezdeményezhessék az eljárást.

Hétre nőtt az Európai Néppártban azoknak a tagoknak a száma, akik a Fidesz távozását, vagy legalábbis felfüggesztését indítványozzák – írja az Azonnali.

A Politico beszámolója szerint a portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt az Európai Néppárt elnökségének írt levelében a Fidesz által okozott belső problémákra utal, amelyek megtörik a pártcsalád egységét és közös céljait.

A holland Kereszténydemokrata Tömörülés csütörtökön ugyancsak a Néppárt elnökéhez fordult, jelezve, hogy tárgyalni kell a Fidesz helyzetéről a pártszövetségben. Rutger Ploum, a holland párt elnöke szerint a Fidesszel folytatott informális egyeztetések nem hozzák meg a kívánt hatást.

Mint csütörtökön megírtuk, a Néppárt két belgiumi és egy luxemburgi tagpártja is levelet küldött Joseph Daulnak, a Fidesz kizárását kérve, emellett a svéd Mérsékelt Párt és a finn Nemzeti Koalíció is úgy nyilatkozott, hogy nincs helye a magyar kormánypártnak a szövetségben.

Az Európai Néppárt alapszabálya szerint egy tagpárt kizárását legalább hét másik, öt különböző országban bejegyzett tagpárt kezdeményezheti. Az eddigi nyilatkozatok azonban nem jelentik azt, hogy ez az eljárás automatikusan el is indul, először ugyanis hivatalosan indítványozni kell, majd a pártcsalád összes tagja szavaz róla. (Fotó: Europress – Riccardo PAREGGIANI / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik