Nagyvilág

Nincs napirenden a Fidesz az Európai Néppártban

Az Európai Néppárt vezetősége nem tárgyal a Fidesz plakátkampányáról és annak következményeiről, közölte a Népszavával Pedro López de Pabló szóvivő. Mint mondta, a következő frakcióülés március 6-án lesz, amelyen szintén nincs napirenden az ügy.

Hozzátette, bármelyik EP-képviselő, így Gunnar Hökmark is felvetheti a témát. Ahogy korábban megírtuk, a néppárti képviselő korábban javasolta, hogy a Néppárt vezetése vitassa meg kapcsolatait a Fidesszel, és tűzze a témát a következő ülés napirendjére.

A március 6-i ülésen a képviselők a strasbourgi plenáris ülésen sorra kerülő témákat vitatják meg, azonban bárki felszólalhat, illetve javaslatot tehet egy-egy kérdés megtárgyalására, így a magyar plakátkampány is szóba kerülhet.

Az Európai Tanács volt elnöke szerint sincs helye Orbánnak az Európai Néppártban
Herman Van Rompuy úgy véli, eddig azért nem indult eljárás a Fidesz ellen, mert senki sem kezdeményezte kizárását az Európai Néppártból.

Az Európai Néppárt március 7-8-ra tervezett varsói kihelyezett ülésén azonban a résztvevők „egy másodpercet sem fognak a Fidesznek szentelni, mert a program rendkívül zsúfolt” — mondta Pedro López de Pablo.

A szóvivő szerint a vitát egyébként sem a Néppárt parlamenti csoportjában kell lefolytatni, hanem a pártcsaládban, Manfred Weber azonban még nem válaszolt Gunnar Hökmark múlt heti levelére. A képviselő egyébként mindenképpen javasolni fogja, hogy vitassák meg a magyar fejleményeket.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik