Nagyvilág

Észak-Koreában nem kudarc a Kim-Trump-csúcs

Azért egy napig gondolkodniuk kellett, miként tálalják.

Az észak-koreai állami hírügynökség egy nap késéssel számolt be Donald Trump és Kim Dzsong Un tárgyalásairól. A KCNA nem is említette, hogy eredmény nélkül zárult a csúcstalálkozó, azt emelte ki, hogy a „termékeny párbeszéd” folytatásában állapodott meg az amerikai elnök és az észak-koreai vezető és a csúcstalálkozó fontos lehetőség volt a kölcsönös tisztelet, bizalom elmélyítésére.

A phenjani hatalom szócsövének tartott hírügynökség szerint a felek megegyeztek, hogy szoros kapcsolatot tartanak fenn a Koreai-félsziget atommentesítése és a kapcsolatok fejlődése érdekében és azért, hogy folytassák a termékeny párbeszédet a hanoi csúcsértekezleten megvitatott kérdések megoldására.

A KCNA egy szóval sem említette, hogy Trump és Kim kétnapos hanoi tárgyalásai kézzelfogható eredmény nélkül értek véget. Nem írtak alá semmilyen megállapodást, nem tettek közös nyilatkozatot sem, holott előzőleg ezt tervezték.

A hanoi tárgyalások után Trump azt mondta, hogy Kim kérte az amerikai szankciók teljes feloldását, ami számára elfogadhatatlan.

Kim Dzsongunnak esze ágában sincs atommentesíteni
Az észak-koreai diktátor nem hajlandó lemondani az atomfegyvereiről, Trump pedig nem tud mit kezdeni vele.

Kim Dzsong Un a tárgyalások után nem nyilatkozott, de Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter Trumpnak ellentmondva kijelentette, nem minden szankció feloldását követelték a jongbjoni atomlétesítmény leszereléséért cserébe, csak azokét, amelyek ártanak a polgári lakosságnak. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik