Nagyvilág
This photo taken and handout on February 21, 2019 by the Vatican Media shows Pope Francis (R), Cardinals and Bishops attending the opening of a global child protection summit for reflections on the sex abuse crisis within the Catholic Church, on February 21, 2019 at the Vatican. - Pope Francis has set aside three and a half days to convince Catholic bishops to tackle paedophilia in a bid to contain a scandal which hit an already beleaguered Church again in 2018, from Chile to Germany and the United States. (Photo by Handout / VATICAN MEDIA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VATICAN MEDIA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS --- / “The erroneous byline Vincenzo PINTO appearing in the metadata of this photo by the Vatican Media has been modified in AFP systems in the following manner: Vatican Media instead of Vincenzo PINTO. Please immediately remove the erroneous mention from all your online services and delete it from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”

A kiskorúak ellen elkövetett erőszakról tanácskoznak a püspökök és a pápa Vatikánban

Az áldozatok meghallgatását és védelmét szolgáló egyházi irányelvek bemutatásával vette kezdetét a kiskorúak elleni erőszakról összehívott püspöki tanácskozás a Vatikánban csütörtökön, az első napon a papi erőszak áldozatainak több tanúvallomása is elhangzott.

Isten népe konkrét lépéseket vár a kiskorúak védelmében

– hangsúlyozta Ferenc pápa megnyitó beszédében.

A katolikus egyház püspöki konferenciái elnökeinek tanácskozása imával kezdődött, hogy az áldozatok igazságot kaphassanak, és az emberek ne veszítsék bizalmukat az egyházban. Az áldozatok közül „sokak évtizedeken át hallgattak, akik pedig beszéltek róla, elhallgattattak, vagy nem hittek nekik” – hangzott az imádság szövege.

A vatikáni szinódusi teremben zajló találkozót mindvégig személyesen követő Ferenc pápa nyitóbeszédében kijelentette: azért hívta össze a püspököket, hogy „mindannyian együtt halljuk meg a legkisebbek segélykiáltását”.

A püspökök öt egykori áldozat tanúvallomását is meghallgatták videófelvételről. Olasz sajtóforrások szerint

a megrázó beszámolók közt szerepelt egy 13 éves korától többször megerőszakolt nő, aki emiatt három abortuszra is kényszerült.

Lengyel újságírók egy lengyel áldozatról írtak, aki személyesen jelen van a Vatikánban, és Ferenc pápával is találkozott. A püspöki tanácskozással egy időben egymást követik egykori áldozatok beszámolói; köztük több ismert olasz pap is most hozta nyilvánosságra, hogy gyerekkorában vagy később a papi a szemináriumban erőszak érte.

A vasárnapig tartó tanácskozás első napján a püspökök egy 21 pontos útmutatóról tanácskoztak, amelyet a püspöki konferenciákhoz a vatikáni találkozó előtt szétküldött kérdőívek válaszai alapján állítottak össze. A Vatikán honlapján is közölt irányelvekben többek között „meghallgatási-központok” felállítása szerepel, ahova az áldozatok fordulhatnak világi és egyházi szakértői segítségért.

Nagyobb figyelem fordítását szorgalmazzák a papi képzésre, valamint a püspököknek az egyházi és polgári hatóságokkal való együttműködésére. A javaslatok közt szerepel a visszaéléssel vádolt papok védelemhez való jogának biztosítása is, valamint a tömegkommunikációs eszközökkel való együttműködés a hamis vádak és rágalmak elkerülésére.

Szó volt a visszaélést elkövető papok kitaszításáról a papi rendből.

Szorgalmazták a házassági életkor 16 évre való megemelését az afrikai és ázsiai országokban. Charles Scicluna érsek, a visszaéléseket vizsgáló vatikáni ügyész és a találkozó plenáris üléseit vezető Federico Lombardi atya az első nap sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy nem a homoszexualitás és nem is a papi cölibátus eredezteti a visszaéléseket.

Kiemelt kép: Handout / VATICAN MEDIA / AFP 

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Csunderlik P�rrel �Hatos P�al, t�n�ekkel besz�ett�
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.