Nagyvilág

Négy év börtönre ítélték a beosztottját megerőszakoló uniós tisztviselőt

Arról próbálta meggyőzni a bíróságot, hogy áldozata beleegyezett az együttlétbe.

Négy év börtönre ítéltek egy magas rangú uniós tisztségviselőt, aki 2015-ben megerőszakolta egy beosztottját az Európai Bizottság egyik hivatali épületében – írja a Politico.

Az AFP hírügynökség szerint az elkövető Margus Rahuoja, aki az Európai Bizottság közlekedési főigazgatóságának igazgatója volt az eset idején. A bíró elmondása szerint az észt állampolgárságú Rahuoja partit szervezett kollégáinak, hogy megünnepeljék lánya születését, de az összejövetel elfajult.

A vádlott arról próbálta meggyőzni a bíróságot, hogy húsz évvel fiatalabb beosztottja beleegyezett a szexuális együttlétbe, de a bíróság a tényekből arra következtetett, hogy szó sem volt beleegyezésről. Figyelembe vették a döntésnél az áldozat és Rahuoja közti hatalmi viszonyt is.

Az Európai Bizottság szóvivője elmondta, hogy munkatársukat azonnal felfüggesztették, amikor az eset tudomásukra jutott, és belső eljárást kezdeményeztek, jelenleg pedig jogerős döntésre várnak. Rahuoját arra is kötelezték a szabadságvesztés mellett, hogy fizessen több mint 30 ezer eurót az áldozatnak, emellett öt évre eltiltották a közügyektől. Ügyvédje közölte, hogy fellebbeznek. (Illusztráció: Europress – Michele Spatari/NurPhoto)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik