Nagyvilág

Legalább ötszáz női hallgatót erőszakoltak meg az amerikai katonai akadémiákon

Növekszik az amerikai katonai oktatási intézményekben elkövetett szexuális zaklatás és erőszak – állapította meg a Pentagon csütörtökön közzétett jelentése.

A jelentés összeállítói a kongresszus kérésére az elmúlt két esztendő történéseit vizsgálták az Egyesült Államok három legpatinásabb katonai akadémiáján: a New York-i West Point akadémián, a  marylandi Annapolisban lévő haditengerészeti akadémián és a légierő felsőfokú oktatási intézményében, amelynek a coloradói Colorado Springs ad otthont.

A három intézményben összesen 12 900 kadét folytat tanulmányokat, a felmérés készítői őket faggatták ki, névtelenül tölthették ki a kérdőíveket.

Az elmúlt két évben 117 szexuális támadást jelentettek, ez 5 százalékos emelkedés a 2016-ban regisztrált adatokhoz képest. A nem erőszakos cselekmények, hanem szexuális zaklatások aránya ennél nagyobb mértékben, 10 százalékkal növekedett. A 3200 női hallgató mintegy fele panaszkodott arra, hogy szexuálisan zaklatták, és 16 százalékuk nemi erőszakról számolt be.

A 9700 férfi diák 16 százaléka jelezte azt, hogy szexuális zaklatás áldozata volt, és mintegy 2 százalékuk nemi erőszakról is beszámolt.

Elkeserítőek és elfogadhatatlanok számunkra ezek az adatok

– reagált a jelentésre Elizabeth Van Winkle, a Pentagon személyzeti kérdésekkel foglalkozó államtitkárságának igazgatója. Hozzátette, hogy bár jó néhány intézkedést hoztak az erőszak elkerülése érdekében, de eddig nem sikerült érdemi változást elérni.

A minisztérium szexuális erőszak megelőzésével foglalkozó részlegének vezetője, Ann Burkhardt a Pentagon sajtótájékoztatóján bejelentette: a tárca további anyagi erőforrásokat szabadít fel e probléma kezeléséhez – például tanfolyamok szervezésére – és ösztönözni szeretné a katonai akadémiák kezdeményezéseit is. Burkhardt megjegyezte: fontosnak tartják a gyermekeiket katonai akadémiára beírató szülők bizalmának megőrzését is.

A szülőknek biztosnak kell lenniük abban, hogy fiaik és lányaik olyan intézményben tanulnak, ahol méltóságteljesen és tisztelettel bánnak velük

– fogalmazott.

A három vizsgált intézmény közül leginkább a szárazföldi haderő tisztjeit képző West Point akadémián harapódzott el a szexuális zaklatás és erőszak.

Kiemelt képünk illusztráció (Chip Somodevilla/Getty Images/AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik