Nagyvilág

A fal adja? Trump túltolhatta, 16 állam pereli

Úgy vélik, az elnök a maga által kreált alkotmányos válság felé sodorja Amerikát.

Kalifornia és 15 másik amerikai tagállam pert indított a rendkívüli állapot miatt. Xavier Becerra kaliforniai főállamügyész közölte, hogy a közös perkérelmet egy észak-kaliforniai kerületi bíróságon adták be, azt kérték, hogy azonnal fügesszék fel az elnök döntését.

Azzal vádolják Donald Trumpot, hogy „kirívó módon nem veszi figyelembe a hatalmi ágak szétválasztását”, amikor a kongresszus megkerülésével szövetségi pénzeket irányít át az amerikai-mexikói határra tervezett fal építéséhez.

Trump elnök egy saját maga által létrehozott alkotmányos válság felé sodorja az országot

– olvasható a perkérelemben. A perben Kaliforniához csatlakozó államokat, Maryland kivételével demokrata párti kormányzó irányítja.

Az elnök pénteken sajtókonferencián jelentette be a rendkívüli állapotot, arra hivatkozva, hogy a kormányzat finanszírozását biztosító törvénybe nem illesztették be az általa kért 5,7 milliárd dollárt a déli határokra ígért fal építésére.

A rendkívüli állapot kihirdetésével a kongresszus megkerülésével teremtheti elő a pénzt. A Fehér Ház nem hozta nyilvánosságra a leendő forrásokat, de amerikai sajtóhírek szerint a pénzt a védelmi minisztériumtól és más szövetségi hivataloktól csoportosítják át.

A 16 tagállam szerint a határok mentén sincs rendkívüli helyzet, nem indokolt a rendkívüli állapot kihirdetése. 

A perkérelemben hivatkoznak is Trump egyik mondatára, amely a pénteki sajtókonferencián hangzott el.

Megépíttethettem volna a falat hosszabb idő alatt is, nem volt szükségem erre a lépésre

– fogalmazott az elnök, aki ezzel saját maga támasztotta alá, hogy nincs semmiféle rendkívüli helyzet. A Fehér Ház egyelőre nem reagált a perekre, de Donald Trump már pénteken jelezte, hogy több, és hosszasan elhúzódó perre számít.

Korábban az elnök El Pasóban kampányolt a fal mellett, miközben a lapok arról írtak, hogy a városban nem okoz súlyos gondot az illegális bevándorlás, a bűnözési statisztika is jobb az országos átlagnál, a Mexikó felől érkező kábítószert a gyenge vámellenőrzés miatt a térség határátkelőin csempészik be az Egyesült Államokba, nem a zöld határon át. Az elnök által ígért határkerítés megépítése ezért aligha segít ezen a problémán. (mti)

Az amerikaiak Trumpnál jobban bíznak Merkelben, Macronban
A franciák, németek pedig még az orosz és a kínai elnöknek is jobban hisznek, mint az amerikainak.  

Kiemelt kép:  MTI/EPA/Erik S. Lesser 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik