Nagyvilág

Az amerikaiak Trumpnál jobban bíznak Merkelben, Macronban

A franciák, németek pedig még az orosz és a kínai elnöknek is jobban hisznek, mint az amerikainak.

Az Euronews ismerteti a közvélemény-kutatást. Azt a pénteken kezdődő 55. Müncheni Biztonságpolitikai Konferenciára (MSC) időzítették.

A hét országban végzett felmérés szerint az emberek többsége a német kancellárt és a francia államfőt tartja elég megbízhatónak a világpolitikában és az európaiak jobban bíznak az orosz és a kínai elnökben, mint az amerikaiban.

Angela Merkelt és Emmanuel Macront tartják a legkomolyabb politikusnak a világon .  

A francia elnököt és a német kancellárt a kanadai, francia, német, japán és amerikai megkérdezettek többsége tartja a világ legszavahihetőbb politikusának. Érdekes, hogy a franciák inkább Merkelnek, a németek Macronnak hisznek.

Putyin elnök ebből a szempontból kiugró eredményt (81%) produkált odahaza, benne szinte vakon megbíznak az oroszok. Trump elnöknek még az amerikaiak fele sem (48%) hisz, a többi országban pedig még az orosz és a kínai államfőnél is lesújtóbb értékelést kapott.

Idén a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia (MSC) klasszikus témái mellett a klímaváltozás biztonságpolitikai kihívásairól is szó lesz. A résztvevők biztonságára 4500 rendőr ügyel. A konferencia ellen baloldali csoportok több demonstrációt hirdettek meg.

MTI/EPA/Ronald Wittek

A vasárnapig tartó tanácskozáson a tervek szerint felszólal Mike Pence amerikai alelnök, Angela Merkel német kancellár, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, Petro Porosenko ukrán államfő és Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter. A pontos programot csak röviddel a kezdés előtt hozzák nyilvánosságra.

A vendégek között lesz Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke és Jared Kushner, Donald Trump veje és tanácsadója is, aki feleségével, Ivanka Trumppal együtt érkezik.

Az MSC kitüntetését, a konferencia alapítójáról elnevezett Ewald von Kleist-díjat idén Alekszisz Ciprasz görög és Zoran Zaev macedón miniszterelnök kapja a görög-macedón névvita címen elhíresült diplomáciai csatározás lezárásáért – írta az MTI.

Kiemelt kép: MTI /AP /Eric Gay

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik