Nagyvilág
Venezuelan migrants climb on a truck on the road from Cucuta to Pamplona, in Norte de Santander Department, Colombia, on February 10, 2019. - Opposition leader Juan Guaido, recognized by some 50 countries as Venezuela's interim president, warned the military Sunday that blocking humanitarian aid from entering the country is a "crime against humanity." (Photo by Raul ARBOLEDA / AFP)

Segélyekkel kényszerítik színvallásra a venezuelai hadsereget

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2019. 02. 12. 21:04

Korábban a témában:

Országos demonstrációt tartanak kedden a venezuelai ellenzék támogatói, azt követelve, hogy engedjék be az országba a kolumbiai határon várakozó amerikai segélyszállítmányt. A politikai válságot most a humanitárius segítségnyújtás kérdése élezi, próbára téve a Nicolás Maduro elnök hatalmát biztosító hadsereget.

Az Egyesült Államok a múlt héten a nemzetközi fejlesztésért felelős ügynökségén (USAID) keresztül húszmillió dollár értékű élelmiszert és gyógyszert juttatott el Venezuela nyugati határához, a kolumbiai Cúcutába, de a Maduróhoz hű fegyveres erők eltorlaszolták a határfolyón keresztülvezető hidat.

A megkérdőjelezett legitimitású Maduro azt hangoztatja, hogy Venezuelának nincs szüksége segélyekre. Szerinte Amerika és régiós szövetségesei kreáltak válságot hazájában, és színjátéknak nevezte, ami zajlik, a hadsereget pedig utasította, hogy akadályozza meg a segélyek bejutását. Juan Guaidó viszont, aki az egyetlen demokratikusan megválasztott testület, a nemzetgyűlés elnökeként ideiglenes államfőnek nyilvánította magát, a segélyek elosztásának koordinálásával erősítené saját támogatottságát. Szombaton azt mondta, hogy önkéntesekből álló csapatokat hoznak létre a segélyszállítmányok bejuttatására, az első próbálkozásokat pedig erre a hétre ígérte.

Venezuela's President Nicolas Maduro flashes the victory sign after being sworn-in for his second mandate, at the Supreme Court of Justice (TSJ) in Caracas on January 10, 2019. - Maduro begins a new term that critics dismiss as illegitimate, with the economy in free fall and the country more isolated than ever. (Photo by Yuri CORTEZ / AFP)
Egy ország, két elnök, a megoldás a hadsereg kezében
Hiperinfláció, 19. századi egészségügyi ellátás, utcai tüntetéssorozat – így fest most Venezuela. De nem csupán a szocializmust hirdető köztársaság megosztott, a nemzetközi közösség is az, miután Juan Guaidó az utcán kiáltotta ki magát elnöknek Nicolas Maduróval szemben.

Hétfőn Guaidó a Twitteren közölte követőivel, hogy utcára mennek a humanitárius segélyek beengedését követelve, amelyek több mint háromszázezer venezuelai életét menthetik meg. A hadseregtől azt kérte, hogy tagadják meg Maduro parancsát, és ne akadályozzák a humanitárius segítségnyújtást. De a Maduro mögött álló, több mint két évtizede hatalmon lévő Venezuelai Egységes Szocialista Párt is bejelentette, hogy gyűlést tart kedden Caracasban, követelve az ország szuverenitásának tiszteletben tartását.

Ez nem színház

Guaidó képviselői az Egyesült Államokban a CBS Newsnak nyilatkozva úgy fogalmaztak, hogy a fegyveres erők tagjainak rövidesen kritikus döntést kell hozniuk. Carlos Vecchio, az ideiglenes államfő amerikai nagykövete szerint el kell dönteniük, hogy melyik oldalra állnak: Maduróval tartanak, akinek útja sehova nem vezet, vagy az élelmiszer- és gyógyszerhiány miatt küszködő venezuelai néppel.

Opposition leader and self-proclaimed "acting president" Juan Guaido (R), greets a patient outside the University Hospital of Venezuela's Central University (UCV) in Caracas, during a protest he convened against the government of President Nicolas Maduro, on January 30, 2019. - Venezuelan President Nicolas Maduro hit out Wednesday at military "mercenaries" he says are conspiring to divide the armed forces and plot a coup as the opposition planned a new protest to force the socialist leader from power. (Photo by Luis ROBAYO / AFP)
Az orvosok segítenek meghalni a betegeknek, ahelyett, hogy megmentenék őket
Üres gyógyszeres polcok, döglött patkány a földön és ehhez hasonló, dermesztő képeket mutatott be a BBC, miután beengedték őket egy venezuelai kórházba.

Gustavo Tarre, aki az Amerikai Államok Szervezetében képviseli Guaidót, azt mondta: Maduro attól tart, hogy ha beengedi a segélyt Venezuelába, gyengének fog tűnni, ezzel ugyanis elismeri, hogy nem tudott gondoskodni a venezuelaiak ellátásáról. Tarre azt mondta, ha elindulnak a segélyszállítmányok, biztos benne, hogy az egyszerű határőrök nem fognak tüzet nyitni, az viszont kockázatot rejt, ha Maduro lekötelezettjei állnak ott.

A múlt héten Guaidó azt sem zárta ki, hogy hozzájárul az amerikai katonai beavatkozáshoz, hogy rákényszerítse Madurót a segélyek beengedésére és a hatalomból való távozásra. Szerinte 300 ezren halhatnak meg a segítség híján. Hétfőn a Twitteren adott közre egy fotót arról, hogy egy kisebb segélyszállítmány eljutott Caracasba csecsemőknek és várandós nőknek szánt táplálékkiegészítőkkel, de nem árulta el, az hogyan jutott be az országba. Később egy egyetemen tartott beszédben elmondta, hogy humanitárius folyosót hoztak létre, de erről sem árult el részleteket.

A Venezuelában tevékenykedő segélyszervezetek képviselői úgy nyilatkoztak: igyekeznek távolságot tartani az amerikai segélyszállítmány ügyétől, veszélyes játszmának tartják ugyanis a politikai nyomásgyakorlást, amely szerintük hangsúlyosabb ebben az ügyben, mint a venezuelai embereknek való segítségnyújtás. A lap szerint a kolumbiai határon felhalmozott amerikai segély ötezer ember tíz napi ellátására elegendő, igaz, más szállítmányok is úton vannak, például Brazília felől, a brazil kormány hozzájárulásával.

Luis Vincente Larrain, egy caracasi elemzőintézet vezetője arra hívta fel a figyelmet: bár a segélyszállítmány egy politikai stratégia része, ettől nem lesz kevésbé valós az országot sújtó humanitárius válság. Szerinte a venezuelai emberek tényleg bajban vannak, „ez nem színház” – fogalmazott. A Venezuelában dolgozó segélyszervezetek azt kérték a felajánlást tevő országoktól, hogy ne politizálják át a segítségnyújtást, a cselekvésnek minden politikai, katonai és egyéb céltól függetlennek kell lennie – figyelmeztettek. A kanadai lap megjegyzi: az ENSZ és a katolikus Karitász továbbra is bejuttat kisebb segélyszállítmányokat, ezek fölött a Maduro-kormányzat is szemet huny.

A man sells painkillers and antibiotics in Cucuta, Colombia, near the Simon Bolivar International Bridge, in the border with Tachira, Venezuela, on February 7, 2019. - According to NGOs and humanitarian groups opponent to the government of President Nicolas Maduro, who is reluctant to recognize a humanitarian crisis, medicines shortage in Venezuela reaches 85% with thousands of chronic patients struggling to access their treatments. (Photo by Raul ARBOLEDA / AFP)
Fotó: Raul ARBOLEDA / AFP

A Ku Klux Klán elfoglalja Venezuelát

A BBC-nek kedden Maduro arról beszélt, hogy az Egyesült Államok Kolumbiával együttműködve színjátékot rendezett, hogy megalázza a venezuelaiakat. Szerinte hazája képes kielégíteni mindenki szükségleteit. Amerika – mondta Maduro – humanitárius válságot kreált, hogy igazoljon egy katonai beavatkozást, ezért méltósággal nemet mondanak a „mérgező étellel behozott apró morzsákra, a maradékaikra”.

Arra a kérdésre, hogy a Venezuelában látott éhezést is színjátéknak tartja-e, Maduro azt felelte, hogy a londoni BBC, ahogy az amerikai sajtó is, egy nem létező képet mutat Venezueláról. Azt mondta, 4,4 százaléknyian vannak, akik nyomorban élnek, amit le kell küzdeni, de 25 százalékról tornázták le ezt az arányt, és csökkentették az egyenlőtlenségeket, amit nemzetközi szervezetek is elismernek. Szerinte ha segíteni akarnak Venezuelának, oldják fel Venezuela befagyasztott amerikai számláit és Londonban tartott aranytartalékát.

A riporter arról is megkérdezte Madurót, hogy ha nincs humanitárius válság, miért hagyta el hárommillió venezuelai, a lakosság egytizede az országot. Az elnök szerint ez is a nyugati média hazugsága,

Venezuelába valójában bevándorolnak az emberek,

és a hivatalos adatok szerint az elmúlt két évben nem több mint nyolcszázezer ember hagyta el az országot, akik új lehetőségeket kerestek. De ők is ezrével térnek vissza, mert rasszizmussal, diszkriminációval, rabszolgamunkával találják szembe magukat.

Venezuelan migrants travel aboard a truck after leaving the CEBAF (bi-national border care center) facilities in Tumbes, Peru, near the border with Ecuador, on November 01, 2018. - Only Venezuelan citizens who entered Peru by October 31 were eligible to obtain temporary residence permits (PTP). (Photo by Juan VITA / AFP)
Venezuela kis túlzással lassan kiürül
Már hárommillió venezuelai menekült el hazájából az országot sújtó politikai és gazdasági válság miatt.
Venezuelan migrants climb on a truck on the road from Cucuta to Pamplona, in Norte de Santander Department, Colombia, on February 10, 2019. - Opposition leader Juan Guaido, recognized by some 50 countries as Venezuela's interim president, warned the military Sunday that blocking humanitarian aid from entering the country is a "crime against humanity." (Photo by Raul ARBOLEDA / AFP)
Fotó: Raul ARBOLEDA / AFP

Az egymillió százalékos tavalyi hiperinflációra is volt magyarázata: szerinte a riporter hibája, hogy meg se kérdőjelezi ezt a számot, ekkora inflációt ugyanis egy ország sem élne túl. Később már azt is ingerülten vitatta, hogy több mint ötven ország ismerte volna el Venezuela ideiglenes elnökének Juan Guaidót. Szerinte csak mintegy tíz kormányról van szó, amelyek Donald Trump politikájához igazodnak. Az interjú egy pontján pedig közölte, hogy az Egyesült Államokat kormányzó Ku Klux Klán folytat politikai háborút, hogy elfoglalja Venezuelát.

Arra a kérdésre, hogy szembeszállnak-e az amerikai hadsereggel, ha átlépi a határt, Maduro azt mondta: reméli, hogy ez nem történik meg, de nem maradna más lehetőségük. Ugyanakkor hisz abban, hogy a Fehér Házat irányító „szélsőségeseket” a nemzetközi közvélemény ereje megállítja. A riporter arra is rákérdezett, hogy lőnének-e a katonák a Guaidó által szervezett önkéntesekre – ettől Maduro elzárkózott, szerinte az ellenzéknek megvan a szabadsága, hogy bármit megtegyen, és elutasította, hogy ezt ilyen eszközzel torolják meg.

A BBC munkatársa erre azt mondta, hogy csak az elmúlt hónapban negyvenen haltak meg a kormányellenes tüntetéseken, ebből 26 emberrel a biztonsági erők végeztek.

Milyen tüntetések?

– kérdezett vissza az elnök, aki szerint semmiféle nagy tüntetés nem volt január 23. óta, csak az ellenzék által fizetett bűnözők kis csoportjai mentek utcára. Maduro azt is közölte: nem ő ragaszkodik a hatalomhoz, hanem egy forradalmi mozgalom részese, amely felelősséget helyezett a vállára.

Parádés lezárása volt az interjúnak, amikor a riporter megkérdezte Madurót, hogy mennyibe kerül Venezuelában egy kiló sajt. Az elnök erre azt felelte, hogy régiótól függ, majd amikor az újságíró szembesítette azzal, hogy egy havi fizetés egy kiló sajt ára, azt mondta: különbözőek a fizetések is, és ez a venezuelaiak dolga. „Nem hiszem, hogy az ön közönségét érdekelné ez” – mondta, és szerinte akkor lehetne ezt megérteni, ha azt is összehasonlítanák, hogy milyen szociális ellátás érhető el a venezuelaiak számára.

Kiemelt kép: Raul ARBOLEDA / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73863493, Orb·n Viktor miniszterelnˆk a 21. ÈvÈrtÈkelıjÈn elmondta, hogy nˆvelni szeretnÈ a sz¸letÈsek sz·m·t Magyarorsz·gon, ezÈrt hÈtpontos csal·dvÈdelmi akciÛtervet jelentett be. Orb·n azt mondta, ez a v·lasza a bev·ndorl·sra, ugyanis szerinte Br¸sszel, Soros Gyˆrgy Ès a baloldal migr·nsokkal akarja el·rasztani EurÛp·t., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.