Nagyvilág

Életfogytiglan hét terroristára

A 2015. márciusi tuniszi támadás elkövetői felett ítéltek.

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték Tunéziában a tuniszi Bardo múzeum és a szúszai üdülőkomplexum elleni 2015. márciusi terrortámadás hét vádlottját.

A négy évvel ezelőtti esetnek 22 halálos áldozata volt, köztük négy francia, négy olasz, három japán és két spanyol állampolgár.

Tunezia(210x140).jpg (Tunézia)
Tunéziai merénylet: még nincs vége
Szerdán 23 embert öltek meg, és számos túszt is ejtettek a tuniszi Bardo Nemzeti Múzeumba rontó fegyveresek.  Még nem tisztázódott, hogy mi motiválhatta őket, vagy hogy milyen szervezettel állnak kapcsolatban.

Három hónappal később egy magányos merénylő egy szúszai tengerparti szállodában 38 embert gyilkolt meg, köztük 30 brit állampolgárt; ez volt az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása.

Mindkét merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett.

A vádlottak felett a 2015 nyarán elfogadott terrorellenes törvény alapján ítélkeztek. Ki is végezhették volna őket, de Tunéziában 1991 óta moratórium van érvényben a halálbüntetésre.

A 2011. évi forradalom után Tunéziában megjelenő fegyveres dzsihadista mozgalom évekig veszélyeztette az ország idegenforgalmát. A biztonsági helyzet 2015 óta jelentősen javult, de továbbra is szükségállapot van érvényben.

Kiemelt kép: Fethi Belaid / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik