Nagyvilág

Még régiós szinten is kevés a magyar minimálbér

Még régiós szinten is kevés a magyar minimálbér

Január végén tette közzé az Eurostat a legfrissebb felmérését arról, hogy az egyes európai országokban mekkora a minimálbér összege – Magyarország számára elég kiábrándító eredménnyel.

22 olyan uniós tagállam van, ahol van minimálbér, ezek három csoportra oszthatók. Itt található az összesítésben az utolsó helyen szereplő Bulgária 286 eurós (mostani árfolyamon nagyjából 90 ezer forintos) minimálbérrel, de ebbe a csoportba tartozik Lettország (430 euró), Románia (446 euró), Magyarország (486 euró, vagyis 149 ezer forint), Horvátország (506 euró), Csehország (519 euró), Szlovákia (520 euró), Lengyelország (523 euró), Észtország (540 euró) és Litvánia (555 euró).

A középső csoportba azok az országok kerültek, ahol a minimálbér 650 és 1050 euró között van: Görögország, Portugália, Málta, Szlovénia és Spanyolország.

A maradék hét tagállam egytől egyig a kontinens északi és nyugati felében található, ezekben az országokban a minimálbér havonta több mint 1450 euró (450 ezer forint). Ide tartozik az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Hollandia, Írország és Luxemburg.

A listán szerepel két nem uniós ország, Szerbia és Albánia is.

Az Eurostat adatai alapján kiszámolható, hogy tíz év alatt mely országban hány százalékkal emelkedett a minimálbér. Ezt a listát toronymagasan Románia vezeti, ahol 199 százalékos volt a növekedés. Magyarország 73 százalékkal a középmezőny felső részében található.

A legnagyobb vesztesek a görögök, ahol ugyan a magyarnál még mindig nagyobb a minimálbér (684 euró, több mint 210 ezer forint), de miközben mindenhol máshol emelkedett az összeg, náluk 2009 és 2019 között 16 százalékkal csökkent.

A román minimálbér ugrása régiós szinten is látványos, igaz, összeg alapján még így is csak a hatodik helyet foglalja el.

Olvasói sztorik