Nagyvilág

Magyarország 23 milliárd forint plusz kamatot fizethet a Sodexónak az utalványpiac tönkretétele miatt

Magyarországnak 73 millió eurót plusz kamatokat kell fizetnie a Sodexónak, az utalványos piac átalakítása miatt – számolt be a Világbank mellett működő választott bíróság, az International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID) elsőfokú döntéséről a napi.hu.

Az utalványos piac átalakítása 2012-ben kezdődött, a Sodexo egyike volt a 3 francia multinak, amiket az Orbán-kormány kiszorított az étkezésiutalvány-piacról a cafetéria rendszer átalakításával. Ennek lényege az volt, hogy

megemelték az étkezési utalványok adótartalmát, míg az újonnan bevezetett, állami cég által kiállított Erzsébet-utalványoké és a szintén új (OTP-s, K&H-s és MKB-s) Széchenyi pihenő (Szép) kártyáké alacsony maradt.

A francia Cheque Déjeuner, a Ticket Restaurant utalványokat forgalmazó Edenreddel a Sodexóval együtt fordult az ICSID-hez, és az Edenred ügyében már 2016-ban döntött is a testület: több mint 7 milliárd forint kártérítésre kötelezte a magyar államot. Korábban már az Európai Bíróság is megállapította, hogy ellentétes az uniós joggal, hogy az utalványokat csak egy magyar kibocsátó állíthatja elő, a kártyák piacára pedig nem léphet be külföldi szereplő.

Kiemelt kép: A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kiadott Erzsébet étkezési utalványok.
MTVA/Bizományosi: Róka László 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik