Belföld

Többmilliárdos megbízással táplálják a gyerekeket etető vállalkozást

Óriási összeget nyert el a közétkeztetési piacon sikerszériában levő Hungast-csoport két cége. Debrecenben az óvodákban, általános és középiskolákban, a hozzájuk tartozó kollégiumokban biztosítják a gyerekek étkezését, a szünidőben ráadásul a bölcsődében és az erdei iskolában is ugyanezt vállalták. Mindezért 7,75 milliárd forintot húz be a Hungast Vital Kft. és a Cívis Hungast Kft. – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számából.

A Hungast tavaly vette meg a piac addigi nagy szereplőjét, a Sodexot, a neve meg is változott Hungast Vital Kft.-re, és mára 13-14 milliárdos éves árbevételű céggé nőtte ki magát.

Komáromi Csaba és Herczeg Csaba érdekeltségének számít a vállalkozás, de korábban a Fidesz egyik gazdaságpolitikusát, a parlament gazdasági bizottságának elnökét, Bánki Eriket sejtették a háttérben.

A Hungast megszerezte a piac másik nagy szereplőjének, az Elamen Zrt.-nek a többségi tulajdonrészét is.

A Hungast-csoport az elmúlt években több nagy önkormányzatnál is átvette a közétkeztetési feladatok ellátását, Pécsen, Szekszárdon vagy Budapesten Zuglóban nyerték el a zsíros megbízásokat.

(Kiemelt kép: Uzsonna a debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény ebédlőjében 2014. május 13-án. Megjelent a szeptember elsejétől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. Tilos lesz a szénsavas vagy cukrozott üdítő, a magas zsírtartalmú húskészítmény adása. Rögzítették azt is, hogy nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik