Nagyvilág

Beteg marhákat vágtak Lengyelországban, Magyarországra is jutott a húsból

Rejtett kamerás felvételek leplezték le a vágóhidat.

Tizenegy európai országba importáltak marhahúst arról a lengyelországi vágóhídról, ahol beteg állatokat vágtak le – számolt be a BBC.

A lengyel hatóságok 9 és fél tonna hús nyomára akadtak, ami a bezárt vágóhídról származik, ebből két és fél tonnát exportáltak. Lengyelország mellett Magyarországra, Észtországba, Finnországba, Franciaországba, Litvániába, Portugáliába, Romániába, Spanyolországba, Svédországba, Németországba és Szlovákiába jutott a húsból.

Az esetre azután derült fény, hogy a lengyel TVN24 csatorna rejtett kamerás felvételeket mutatott be az Ostrow Mazowiecka melletti vágóhídról. Ezeken látható volt, hogy a vágóhídra vitt állatok annyira betegek voltak, hogy lábra sem tudtak állni.

A lengyel főállatorvos, Pawel Nimcziuk elmondta: a létesítményben illegális tevékenységek folytak, a vágásokat szándékosan éjszakára időzítették, hogy elkerüljék a hatósági ellenőrzést. Hangsúlyozta viszont, hogy a lengyel boltokban árult marhahús biztonságos, az érintett árut gyorsan kivonták a forgalomból.

Lengyelország kedden az uniós élelmiszerbiztonsági jelzőrendszeren keresztül az EU-tagállamokat is tájékoztatta az esetről. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az érintett áru kivonása és megsemmisítése folyamatban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik