Nagyvilág

Pár hét halasztást akarnak a britek a Brexitre

Arról ír a Reuters, hogy halasztásra játszanak brit politikusok, mert képtelenek meghozni a megfelelő törvényeket március 29-éig, amikor meg kellene történnie a Brexitnek.

A megállapodás nélküli Brexit azért került fenyegetően közel, mert két hete a várakozásoknak megfelelően elutasította a brit törvényhozás alsóháza az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

Az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 230 fős többséggel vetette el a brexitmegállapodást. Ez a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége.

Theresa May kormánya ezután túlélte ugyan a bizalmatlansági szavazást, de a Brexitről szóló tárgyalásokon ez mit sem segít. Ezért több forgatókönyv is felmerült azóta, hogyan tudna valahogy kimászni a kelepcéből a konzervatív kormány.

A brexit brexitje: immár nem csupán az EU-ból való kiválás, hanem Nagy-Britannia egysége is a tét
Kedden este a brit parlament várhatóan szavaz majd arról az EU-ból való kilépési egyezményről, amelyről elvileg már decemberben voksolniuk kellett

Andrea Leadsom a brit alsóház tory vezetője azt mondta  most a Reutersnek, hopgy bízik abban, hogy elég jó a kapcsolatuk „európai szomszédaikkal”, ezért számítanak arra, hogy plusz időt kapnak a megfelelő törvények meghozatalára, amivel elkerülhetik a „kemény Brexitet”.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója korábban úgy nyilatkozott, hogy legfeljebb az idei európai parlamenti választások utáni alakuló ülés július 2-i dátumáig lehetne meghosszabbítható az Egyesült Királyság uniós kiválásának eredetileg márciusra tervezett határideje.

Azaz egyértelmű, hogy mindkét fél igyekszik elkerülni a megállapodás nélküli kiválást, mert az főleg Nagy-Britanniában, de az EU-ban is hatalmas káoszhoz, és gazdasági károkhoz vezetne.

Kiemelt kép: Jessica TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik