Nagyvilág

A rendőrség megfigyelhette Ján Kuciakot

Andrej Kiska államfő már az állam és a maffia összefonódását emlegeti.

Átvilágíthatták meggyilkolása előtt az oknyomozó újságírót, Ján Kuciakot. A volt volt rendőrfőkapitány tagad, de a gyanú szerint ő adta az utasítást. Az Új Szó a Denník N napilapra hivatkozva azt írta, a a megfigyelést a pénzügyi rendőrség hírszerző osztályának vezetője végezte, aki kihallgatásakor azt állította, a volt rendőrfőkapitány bízta meg a feladattal.

Tibor Gašpar tagadta ezt, szerinte a liberális média ismét olyan információk alapján nyomoz, amelyekhez csak törvénytelenül juthattak hozzá. Gašpar jelenleg Denisa Saková belügyminiszter tanácsadója, a tárca pedig nem reagált a legfrissebb fejleményekre.

Az államfő viszont igen, Andrej Kiska jelezte, elege van az állam és a maffia összefonódásából, találkozni akar a belügyminiszterrel. A Paraméter szerint a szlovák elnököt nyugtalanítják a médiában megjelent hírek Ján Kuciak állítólagos megfigyeléséről. Az államfő közösségi oldalán azt írta, az emberek megérdemlik az őszinte válaszokat:

Ezek a legfrissebb információk azt mutatják, milyen mély sebet ejtett a kormányzati hatalom az igazságszolgáltatásban Szlovákiában.

Kiska szerint a jogállam szétesése túl nagy ahhoz, hogy azt egyéni hibákkal magyarázhatnánk.

A botrány botrány hátán azt mutatja, hogy az állam figyelmen kívül hagyta vagy egyenesen eltitkolta a szervezett bűnözést, a köztisztviselők pedig olyan kapcsolatokat ápoltak, amelyek örökre kizárták őket a közéletből.

Az elnök felszólította a belügyi tárcát, hogy cselekedjen és hozza nyilvánosságra, hol áll jelenleg a Kuciak-gyilkosság vizsgálatának folyamata. Az esetleges hibákkal együtt.

Kiemelt fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik