Nagyvilág

Egész éjjel ástak, de csak másfél métert haladtak a kútba esett kisfiút kereső bányászok

Frissítünk!

Tragédiával ért véget a napok óta tartó mentőakció.

Utolsó fázisába ért a több mint 100 méter mély kútba zuhant kétéves kisfiú kimentésére indított akció a dél-spanyolországi Andalúziában, azonban az eddig tapasztalt számtalan váratlan nehézség miatt továbbra sem vehető biztosra, hogy még pénteken megtalálják a gyereket.

Mint arról tegnap beszámoltunk, az első bányászokat 17 óra 49 perckor, egy speciális kapszulában eresztették le abba a járatba, amelyet a kétéves kisfiút elnyelő kútnyílással párhuzamosan fúrtak. Bár a gyerekkel nem sikerült kapcsolatba lépni, a mentőcsapat úgy gondolja, hogy most, 70 méteres mélységben egy szinten vannak vele, ám vízszintes irányban vájniuk kell egy négy öt-méteres járatot, hogy eljussanak hozzá.

A bányamentők egész éjjel dolgoztak, hogy kézi erővel összenyissák a két egymás melletti lyukat, de 12 óra alatt mindössze másfél métert haladtak. Mivel nagyon kemény gránitrétegen kell átjutniuk, többször is mikrorobbantásokat kellett végrehajtaniuk. A nyolctagú csapat kétfős turnusokban dolgozik, a mélyben légzőkészüléket viselnek, és nagyjából negyven percenként váltják egymást.

A kétéves Julen tizenkét nappal ezelőtt tűnt el egy szűk, 25 centiméter átmérőjű kútnyílásban családja szeme láttára Totalán település egyik birtokának hegyvidéki területén.

A mentési munkálatokat kezdettől fogva rendkívül nehéz körülmények lassítják, mivel egy megműveletlen, sziklás területről van szó, ahol ráadásul attól is kell tartani, hogy beomolhat a kút járata, amelybe a gyerek beleesett. A földterület egyedi adottságai miatt több alkalommal kellett módosítani a mentési stratégiát.

Totalán településen csütörtök este virrasztást tartottak a kisfiúért, több mint kétszáz ember gyűlt össze, ott voltak a gyerek hozzátartozói is. Mind bíznak abban, hogy a kisfiú élve kerülhet elő a föld mélyéről. Ennek ugyan egyre csekélyebb az esélye, de orvosok szerint még mindig nem zárható ki.

Még mindig nem kizárt, hogy életben van a 10 napja kútba esett kisfiú
Ha minden a tervek szerint halad, csütörtökön rátalálhatnak a száz méter mély kútba esett spanyol gyerekre. A kutatás vezetője arról beszélt, ez már inkább humanitárius építőmérnöki munka, mintsem mentőakció.

A spanyol csendőrség nyomozást indított annak kiderítésére, hogy a kutat illegálisan fúrták-e, ugyanis a helyi önkormányzat állítja: nem adott arra engedélyt.

A fúrást végző cég vezetője viszont úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy szabályos megrendelés alapján dolgoztak, a munka végeztével pedig az előírásoknak megfelelően lezárták a kútnyílást.

A kiemelt képen Julen Rosello szülei, Jose és Vicky láthatók / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik