Közélet

Kútba zuhant kisfiú mentése: leeresztették az első bányászokat

Cikkünket frissítjük.

Ha minden a terv szerint halad, péntekre megtalálhatják azt a kisfiút, aki 11 nappal ezelőtt zuhant bele egy jelöletlen, fedetlen kútba a spanyolországi Totalán városában, írja az El Pais.

A kút mellett párhuzamosan kifúrt lyukat sikeresen kibélelték, majd délután a bányászok leeresztésére szolgáló speciális, fémvázas kapszulát a helyére tették.

A bányászmentők – akikről mindenhol csak úgy nyilatkoztak, hogy a szakma legjobbjai az országban – kora délután hagyták el a szállodájukat, majd a helyszínre utaztak.

4 óra után a helyszínen két hatalmas munkagéppel állták körbe a két egymás melletti járatot, hogy a médiumok ne tudjanak közeli felvételeket készíteni a mentésről.

A hivatalos tájékoztatás szerint az első bányászokat 17 óra 49 perckor leengedték a fúrt lyukba. Innentől számítva várhatóan 24 órán belül eljutnak a gyerek feltételezett tartózkodási helyéhez. A mentőakció utolsó stádiumában a bányászok 40-60 perces váltásokban, kettesével dolgoznak majd kézi erővel azon, hogy járatot üssenek a földben a kútba esett fiúhoz.

Ez a feladat ugyanakkor egyáltalán nem lesz egyszerű, ráadásul életveszélyes is. A bányászoknak hozzá kell szokniuk a körülményekhez. Alig lesz helyük a mozgásra, mert a járat mindössze másfél méter átmérőjű. Térdelniük kell majd, és nem tudják kinyújtani a lábaikat sem. Most még azt sem tudják, hogy milyen anyagokkal kell megbirkózniuk az ásás során, de jó eséllyel nagyon durva kőzetekkel találják majd szemben magukat.

Mint arról korábban írtunk, még az sem teljesen kizárt, hogy a kisfiú életben van, ezért minden óra számít.

Még mindig nem kizárt, hogy életben van a 10 napja kútba esett kisfiú
Ha minden a tervek szerint halad, csütörtökön rátalálhatnak a száz méter mély kútba esett spanyol gyerekre. A kutatás vezetője arról beszélt, ez már inkább humanitárius építőmérnöki munka, mintsem mentőakció.

Kiemelt kép: Daniel Perez/dpa/AFP/Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik