Nagyvilág
LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)

Ahol éppen 30 ezer tanár sztrájkol az oktatás minősége miatt

Kovács Márta
Kovács Márta

újságíró. 2019. 01. 18. 17:58

Ötödik napja sztrájkolnak a tanárok Los Angelesben, követeléseik pedig ismerősek lehetnek a hazai oktatás problémáiból. Az elégedetlen pedagógusok egyelőre nem adják fel, így nem tudni, mikor térnek vissza az utcákról a tantermekbe.

A 45 sebességhatár, nem osztálylétszám

– harsogták kisiskolások néhány nappal ezelőtt Los Angeles egyik utcáján. A város nevét viselő megye népessége nagyjából megegyezik Magyarországéval, az elégedetlenség kifejezésének mértéke azonban markánsan eltér, minthogy:

30 ezer tanár kezdett el sztrájkolni.

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy a helyi pedagógusok nem néhány hónapja vonultak legutóbb utcára: pontosan 30 éve sztrájkoltak legutóbb. A hétfőn kezdődő megmozdulás 20 hónapon át tartó, ám eredménytelennek bizonyult egyeztetések következménye.

Miután a United Teachers Los Angeles (UTLA) nevet viselő szervezet és az iskolai körzet képtelen volt egyezségre jutni, a pedagógusok megelégelték a várakozást és több mint 900 iskolát érintő sztrájkba kezdtek.

A tanárok követelései közé tartozik egyebek mellett

  • az osztálylétszámok csökkentése, miután több helyen már negyvennél is több gyerek jár egy-egy osztályba,
  • 6,5 százalékos fizetésemelés, illetve
  • a segítőszemélyzet létszámának növelése, miután a legtöbb helyen mindössze heti egy-két napon elérhető az iskolai nővér, ez pedig a gyerekek biztonságát veszélyezteti a tanárok szerint.

A tanárok egyébként átlagosan többet keresnek a Los Angeles-i körzet iskoláiban, mint a nemzeti átlag, ám a tiltakozók szerint a térségben olyan magasak a megélhetési költségek, hogy nem boldogulnak ennyi pénzből.

Több tiltakozó pedagógus is arról beszélt, hogy a diákjai miatt ment ki az utcára, hiszen, mint mondják, ilyen létszámok mellett nem tudják garantálni azt a minőségi oktatást, ami szerintük járna a körzet iskoláiban tanulóknak. Egyes helyeken 46 fős osztályokkal kell dolgoznia a tanárnak, amit egészen egyszerűen tarthatatlannak gondolnak.

39 gyereket tanítani egyszerre bűn

– fogalmazott az egyik tanító.

Elfogadhatatlan, hogy végig kell néznünk, ahogy a tanárok elkezdenek dolgozni, majd rögtön fel is mondanak, mert a feltételek nem elégségesek, a fizetés pedig nem elég semmire

– véli Alex Caputo-Pearl, a UTLA vezetője.

LOS ANGELES, CA - JANUARY 14: UTLA President Alex Caputo-Pearl organizes Los Angeles Unified School District teachers before marching from City Hall to LAUSD headquarters in Los Angeles, Calif., on Jan. 14, 2019. Los Angeles Unified School District teachers on strike for the first time in 30 years. (Photo by Gary Coronado/Los Angeles Times via Getty Images)
Alex Caputo-Pearl Fotó: Gary Coronado/Los Angeles Times / Getty Images

Az utcára vonuló pedagógusok számára láthatóan többről szól ez a megmozdulás, mint egy szimpla fizetésemelés követeléséről, hiszen egybehangzóan állítják, hogy egyszerűen nem adottak a feltételeik a minőségi oktatáshoz, és ehhez nem elegendő önmagában a tanárok juttatásainak bővítése.

Egy iskola működéséhez ugyanis egyszerre van szükség a pedagógusokon kívül többek közt könyvtárosokra, iskolai nővérre vagy iskolapszichológusra, így azt szeretnék, hogy a szervezet a megfelelő számú dolgozóval működjön nap mint nap, hiszen amint bármelyik része nem működik megfelelően, úgy az egész iskolarendszer hatékony működése kerül veszélybe.

A sztrájk gondolata nem egyik napról a másikra alakult ki: a helyi iskolai körzet vezetőjének elmondása szerint a pedagógusok követelései nagyjából két éve nem változtak, de az apparátus azzal védekezik, hogy hiába a sztrájkoló tömeg, nincs elég forrásuk ahhoz, hogy biztosítani tudják a kellő összeget a tanárok követeléseinek megvalósításához.

Ahogy kevés britebb dolgot tudunk elképzelni annál, mint hogy a brexit okozta vészterhes időkben egy tévé nem adja élőben a miniszterelnök beszédét egy futballmeccs miatt, kevés amerikaibb dolog létezhet annál, mint hogy egy ilyen volumenű tiltakozás azonnal életre hívott egy közösségi finanszírozási kampányt, aminek lényege, hogy aki nem tud csatlakozni a sztrájkhoz, küldjön pénzt, ők pedig vesznek belőle az utcán sztrájkoló tanároknak tacót, burritót és kávét.

A támogatók lelkesedését jól mutatja, hogy két hét alatt több mint 36 ezer dollárt – nagyjából 10 millió forintot – gyűjtöttek össze erre .

A sztrájk ugyan közel félmillió diákot érint, az intézmények a sztrájk ideje alatt is nyitva tartanak, de nyilvánvalóan elég nehézkesen tudják megoldani a hiányzó tanárállomány pótlását. A körzet körülbelül 400 helyettesítőtanár és 2000 irodai alkalmazott bevonásával próbál úrrá lenni a helyzeten, inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel.

LOS ANGELES, CA - JANUARY 14: Educators and their supporters participate in the UTLA teacher's strike outside of Roosevelt High School as they walk off the job in their first strike in 30 years to demand smaller class data-lazy-sizes, more support staff at schools and better pay, on January 14, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Marcus Yam/Los Angeles Times via Getty Images)
Fotó: Marcus Yam/Los Angeles Times / Getty Images

A sztrájk első napján 144 ezer diák ment iskolába, a második napon ez a szám 170 ezerre nőtt, a harmadikon viszont visszaesett körülbelül 130 ezerre. A második legnagyobb amerikai iskolai körzet tanulóinak jelenleg fogalma sincs, mikor láthatják viszont tanáraikat, a szülők számára pedig egyre lehetetlenebbnek tűnik megoldani a kiskorúak elhelyezését.

A tanárok pénteken már sorozatban ötödik napja mennek ki az utcára, miután csütörtökön folytatódtak ugyan az egyeztetések a felek között, de nem történt semmilyen előrelépés. A tiltakozó szervezet vezetője szerint a tárgyalások ideje alatt még inkább erőt kell sugározniuk, hiszen mint mondta, ez viheti előre az egyeztetéseket.

Az elmúlt két évben nem volt hiány tanársztrájkokból Amerika-szerte, a mostani abban különbözik az előzőektől, hogy míg azok mind republikánus államokban zajlottak, a mostani a kifejezetten demokrata Kaliforniában történik. Ráadásul az eddigi sztrájkok mind kézzel fogható eredményhez vezettek: Arizona tanárai például végül 20 százalékos fizetésemelést kaptak.

Sokak pedig már most azzal kalkulálnak, hogy ha eredményes egyeztetésekre vezet a Los Angeles-i sztrájk, az könnyen katalizálhatja a környező iskolai körzetekben lappangó elégedetlenséget, ami újabb sztrájkokhoz vezethet. 

A tanárokat több élvonalbeli politikus támogatásáról biztosította, köztük az amerikai közélet legújabb reménysége, Alexandria Ocasio-Cortez is, aki közölte, hogy nagyon büszke a Los Angeles-i tanárokra, hogy kiálltak magukért, és úgy véli, a pedagógusok az amerikai demokrácia el nem ismert hősei.

Kiemelt kép: Al Seib / Los Angeles Times / Getty Images

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73863493, Orb·n Viktor miniszterelnˆk a 21. ÈvÈrtÈkelıjÈn elmondta, hogy nˆvelni szeretnÈ a sz¸letÈsek sz·m·t Magyarorsz·gon, ezÈrt hÈtpontos csal·dvÈdelmi akciÛtervet jelentett be. Orb·n azt mondta, ez a v·lasza a bev·ndorl·sra, ugyanis szerinte Br¸sszel, Soros Gyˆrgy Ès a baloldal migr·nsokkal akarja el·rasztani EurÛp·t., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.