Nagyvilág

Orbán, Putyin és Trump is gazdagodni akar

„Autoriter társadalmakban az autoriter vezetők nagyon népszerűek.” A Yale professzora szerint Magyarország már nem demokrácia.

A Népszavának Jason Stanley amerikai filozófus elmagyarázza, miért nem túl erős az az állítása, amit könyvéből a The New York Times karácsonyi száma idézett Magyarország kapcsán.

Ha a kormányzás során az etnikai csoporthoz és a mitikus múlthoz való hűség ütőkártya az igazsággal és a más véleményen levő emberek tiszteletével szemben, akkor az fasiszta ideológia és fasiszta politikai taktika alkalmazását jelenti a hatalom megszerzése és megtartása érdekében.

New York Times: Orbán Viktor fasiszta eszközöket használ
A demokrácia az igazság tiszteletének kultúrája, ez a lap szerint Magyarországon már nincs meg.

A Yale Egyetem professzora szerint nem számít, hogy valakit megválasztanak, a demokrácia ennél több, hiszen az észak-koreaiak 100 vagy 99 százaléka is Kim Dzsong Unra szavaz.

Autoriter társadalmakban az autoriter vezetők nagyon népszerűek.

A demokrácia egyfajta kultúra, az igazság tiszteletének a kultúrája, fő eleme az ellenzéki pártok tisztelete.

Magyarország nem demokrácia, nincs valódi többpártrendszer, a szavazás és a szavazattöbbség még nem az. 

A világszerte erősödő populizmus nem fasizmus, mert alkotóelemei közül hiányzik az erőszak. A brazil elnök, Jair Bolsonaro kacérkodik ugyan azzal, de a többség mást alkalmaz az elnyomáshoz.

Az orbáni úton indul el az új brazil elnök
Az év első napján letette a hivatali esküt Jair Bolsonaro, Brazília új elnöke, aki azt ígéri, hogy felvirágoztatja hazáját és véget vet a politikai korrektségnek.

Szerinte egyébként a populizmus szó értelmetlen. Valójában ultranacionalizmusról van szó, amely a globalizmusra és a kapitalizmusra épül, hiszen

a nemzetközi kapitalizmus erői állnak az ultranacionalista mozgalmak mögött.

Azokból a multinacionális vállalatok és az oligarchák húznak hasznot. Nekik jön jól, ha nincsenek nemzetközi megállapodások a környezet és a munka világában. keségért.

Az viszont látható, és érdekes, hogy például Magyarország sem akar kivonulni az EU-ból.

A filozófus szerint Donald Trump és bizonyos mértékig Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin is főleg önmagukkal törődik.

Gazdagodni akarnak.

Nem hiszi, hogy a multik elsötétített szobákban egyeztetnek velük,  megvan a saját programjuk, hatalmon akarnak maradni, amihez kell nekik a nagyvállalatok támogatása. Szerinte Trump inkább a bajok tünete, mint oka.

Amerikában aggódnak, hogy a hatalomért átrajzolják a választókerületi határokat, rátelepszenek a médiára, Trump hű embereivel tölti fel a bíróságokat, de erős az ellenzék, és sok akadálya van, hogy az elnök bármit megtehessen.

Sosem látott kormánypárti médiabirodalom állt össze vezényszóra
Fideszes felügyelőket kaptak a milliárdokat érő médiacégek, amelyekről a kormányközeli oligarchák egyszerűen lemondtak.

Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik