Nagyvilág

Orbán, Putyin és Trump is gazdagodni akar

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2019. 01. 14. 11:30

„Autoriter társadalmakban az autoriter vezetők nagyon népszerűek.” A Yale professzora szerint Magyarország már nem demokrácia.

A Népszavának Jason Stanley amerikai filozófus elmagyarázza, miért nem túl erős az az állítása, amit könyvéből a The New York Times karácsonyi száma idézett Magyarország kapcsán.

Ha a kormányzás során az etnikai csoporthoz és a mitikus múlthoz való hűség ütőkártya az igazsággal és a más véleményen levő emberek tiszteletével szemben, akkor az fasiszta ideológia és fasiszta politikai taktika alkalmazását jelenti a hatalom megszerzése és megtartása érdekében.

Budapest, 2018. november 23.
Orbán Viktor miniszterelnök Nagy Katalin mûsorvezetõ társaságában a Kossuth rádió stúdiójában, mielõtt interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban 2018. november 23-án.
MTI/Balazs Mohai
New York Times: Orbán Viktor fasiszta eszközöket használ
A demokrácia az igazság tiszteletének kultúrája, ez a lap szerint Magyarországon már nincs meg.

A Yale Egyetem professzora szerint nem számít, hogy valakit megválasztanak, a demokrácia ennél több, hiszen az észak-koreaiak 100 vagy 99 százaléka is Kim Dzsong Unra szavaz.

Autoriter társadalmakban az autoriter vezetők nagyon népszerűek.

A demokrácia egyfajta kultúra, az igazság tiszteletének a kultúrája, fő eleme az ellenzéki pártok tisztelete.

Magyarország nem demokrácia, nincs valódi többpártrendszer, a szavazás és a szavazattöbbség még nem az. 

A világszerte erősödő populizmus nem fasizmus, mert alkotóelemei közül hiányzik az erőszak. A brazil elnök, Jair Bolsonaro kacérkodik ugyan azzal, de a többség mást alkalmaz az elnyomáshoz.

Jair Bolsonaro, Brazil's president-elect, and his wife Michelle Bolsonaro travel to the National Congress for the 38th presidential inauguration in Brasilia, Brazil, on Tuesday, Jan. 1, 2019. Former Army captain Jair Bolsonaro is being sworn in as Brazil's president on Tuesday with the promise to tackle rampant crime, corruption and economic malaise in a wave of nationalism that's sweeping Latin America's largest country. Photographer: Andre Coelho/Bloomberg via Getty Images
Az orbáni úton indul el az új brazil elnök
Az év első napján letette a hivatali esküt Jair Bolsonaro, Brazília új elnöke, aki azt ígéri, hogy felvirágoztatja hazáját és véget vet a politikai korrektségnek.

Szerinte egyébként a populizmus szó értelmetlen. Valójában ultranacionalizmusról van szó, amely a globalizmusra és a kapitalizmusra épül, hiszen

a nemzetközi kapitalizmus erői állnak az ultranacionalista mozgalmak mögött.

Azokból a multinacionális vállalatok és az oligarchák húznak hasznot. Nekik jön jól, ha nincsenek nemzetközi megállapodások a környezet és a munka világában. keségért.

Az viszont látható, és érdekes, hogy például Magyarország sem akar kivonulni az EU-ból.

A filozófus szerint Donald Trump és bizonyos mértékig Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin is főleg önmagukkal törődik.

Gazdagodni akarnak.

Nem hiszi, hogy a multik elsötétített szobákban egyeztetnek velük,  megvan a saját programjuk, hatalmon akarnak maradni, amihez kell nekik a nagyvállalatok támogatása. Szerinte Trump inkább a bajok tünete, mint oka.

Amerikában aggódnak, hogy a hatalomért átrajzolják a választókerületi határokat, rátelepszenek a médiára, Trump hű embereivel tölti fel a bíróságokat, de erős az ellenzék, és sok akadálya van, hogy az elnök bármit megtehessen.

Sosem látott kormánypárti médiabirodalom állt össze vezényszóra
Fideszes felügyelőket kaptak a milliárdokat érő médiacégek, amelyekről a kormányközeli oligarchák egyszerűen lemondtak.

Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook oldala

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarország végveszélybe került

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.