Nagyvilág

Trump nem fecsérli az időt demokratákra, válaszokra

Az elnök elvesztegetett időnek nevezte a tárgyalást és újra belengette a rendkívüli állapotot. A Mueller-bizottságnak már nem is válaszol. Az amerikaiak egyre kevésbé szeretik.

„Tiszta idővesztegetés” tárgyalni a kongresszus demokrata  vezetőivel – írta Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök, miután a Fehér Házban folytatott tárgyalásokon felállt és ott is hagyta őket.

Donald Trump a kongresszus demokrata párti és republikánus vezetőivel a részleges kormányzati leállás feloldásáról és az amerikai-mexikói határra tervezett falról tárgyalt. Amikor Nancy Pelosi házelnök újra elutasította, hogy a demokraták pénzt adjanak a falépítésre, az elnök felállt, faképnél hagyta a demokratákat. Vele együtt távoztak a republikánus politikusok, köztük Mike Pence alelnök is.

Az elnök egyszerűen felállt és kisétált. Ezt mondta a nagyon rövid találkozó után újságíróknak Chuck Schumer, a szenátus kisebbségi frakciójának vezetője.

Donald Trump – a találkozó után közzétett Twitter-bejegyzésében – úgy fogalmazott:

megkérdeztem, hogy mi történik 30 nap múlva, ha most gyorsan újraindítjuk a dolgokat, akkor megszavazzák majd a határbiztonsági intézkedéseket, köztük a falat vagy acélkerítést? Nancy azt mondta, hogy nem. Én erre azt mondtam, hogy viszlát, nincs miről beszélni.       

Donald Trump előzőleg a kongresszusban a szenátus republikánus politikusaival tárgyalt, és nagyon egységesnek nevezte pártját. Azt mondta, a rendkívüli állapot kihirdetése nem került le napirendről, ha a kongresszus nem szavazza meg a falépítésre a pénzt, elnöki rendelettel próbálja megindítani az építkezést. Mint mondta:

abszolút jogom van rá, hogy ha akarom, rendkívüli állapotot hirdessek.

Szerdán a 19. napjába lépett a kormányhivatalok és kormányzati ügynökségek részleges leállása.

A Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató még kedden este közzétett felmérése szerint a megkérdezettek 51 százaléka az elnököt, 34 százalékuk pedig a kongresszus demokrata politikusait tette felelőssé a leállás elhúzódásáért. Egy héttel korábban a megkérdezettek 47 százaléka okolta az elnököt a kialakult helyzetért.

Mueller már hiába is kérdezné Trumpot

Közben Rudolph Giuliani, az elnök személyes ügyvédje bejelentette, hogy Trump immár nem válaszol a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság egyetlen kérdésére sem. A 2016-os amerikai elnökválasztáson a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló bizottság kérdéseire Trump tavaly novemberben írásban adott válaszokat.

Giuliani szerint Robert Mueller felvetette további kérdések eshetőségét is, ám az elnök a jogi tanácsadóira hallgatva jelezte: további kérdésekre nem válaszol. Rudy Giuliani elmondta: Donald Trump ügyvédjei és a Mueller-bizottság között tavaly november óta semmiféle kapcsolatfelvétel nem volt.

Mi a magunk részéről befejeztük

– fogalmazott, és hozzátette, sem az elnök, sem tanácsadói nem voltak meggyőződve arról, hogy a bizottságnak lenne bármilyen kérdése is, amire ne tudná a választ. Most a bizottság térfelén pattog a labda – fogalmazott az ügyvéd.

Megpróbálhatják büntetés terhe mellett beidézni (Trumpot), ha úgy akarják, de tisztában vannak azzal, hogy pokoli harcra is képesek vagyunk

– mondta Rudy Giuliani. A Mueller-bizottság szóvivője, Peter Carr nem kívánta kommentálni sem Giuliani nyilatkozatát, sem az üggyel kapcsolatban az amerikai sajtóban megjelent részleteket. (mti)

Ez lehet a bizonyíték arra, hogy az oroszok zsarolták Trumpot
A Kreml beismerte, hogy Donald Trump volt ügyvédje megkereste őket.

Kiemelt kép: Donald Trump nyilatkozik a republikánus szenátorok munkaebédje előtt a Capitoliumban 2019. január 9-én. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik