Nagyvilág
Washington, 2019. január 9.
Donald Trump amerikai elnök (k) Mike Pence alelnök, egyúttal a szenátus elnöke (j) mellett nyilatkozik a republikánus szenátorok munkaebédje elõtt az amerikai törvényhozás, a Kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2019. január 9-én. Az amerikai kormányhivatalok egy részének tevékenysége december 22. óta szünetel, mert a törvényhozók nem tudtak megállapodni a kormányzat mûködését biztosító költségvetésben. Trump a költségvetésben ötmilliárd dollárt igényel a mexikói határon az illegális bevándorlás megakadályozására felépítendõ védõfalra, ezt azonban a demokrata szenátorok nem akarják neki megadni.
MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Trump nem fecsérli az időt demokratákra, válaszokra

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2019. 01. 10. 06:39

Az elnök elvesztegetett időnek nevezte a tárgyalást és újra belengette a rendkívüli állapotot. A Mueller-bizottságnak már nem is válaszol. Az amerikaiak egyre kevésbé szeretik.

„Tiszta idővesztegetés” tárgyalni a kongresszus demokrata  vezetőivel – írta Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök, miután a Fehér Házban folytatott tárgyalásokon felállt és ott is hagyta őket.

Donald Trump a kongresszus demokrata párti és republikánus vezetőivel a részleges kormányzati leállás feloldásáról és az amerikai-mexikói határra tervezett falról tárgyalt. Amikor Nancy Pelosi házelnök újra elutasította, hogy a demokraták pénzt adjanak a falépítésre, az elnök felállt, faképnél hagyta a demokratákat. Vele együtt távoztak a republikánus politikusok, köztük Mike Pence alelnök is.

Az elnök egyszerűen felállt és kisétált. Ezt mondta a nagyon rövid találkozó után újságíróknak Chuck Schumer, a szenátus kisebbségi frakciójának vezetője.

Donald Trump – a találkozó után közzétett Twitter-bejegyzésében – úgy fogalmazott:

megkérdeztem, hogy mi történik 30 nap múlva, ha most gyorsan újraindítjuk a dolgokat, akkor megszavazzák majd a határbiztonsági intézkedéseket, köztük a falat vagy acélkerítést? Nancy azt mondta, hogy nem. Én erre azt mondtam, hogy viszlát, nincs miről beszélni.       

Donald Trump előzőleg a kongresszusban a szenátus republikánus politikusaival tárgyalt, és nagyon egységesnek nevezte pártját. Azt mondta, a rendkívüli állapot kihirdetése nem került le napirendről, ha a kongresszus nem szavazza meg a falépítésre a pénzt, elnöki rendelettel próbálja megindítani az építkezést. Mint mondta:

abszolút jogom van rá, hogy ha akarom, rendkívüli állapotot hirdessek.

Szerdán a 19. napjába lépett a kormányhivatalok és kormányzati ügynökségek részleges leállása.

A Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató még kedden este közzétett felmérése szerint a megkérdezettek 51 százaléka az elnököt, 34 százalékuk pedig a kongresszus demokrata politikusait tette felelőssé a leállás elhúzódásáért. Egy héttel korábban a megkérdezettek 47 százaléka okolta az elnököt a kialakult helyzetért.

Mueller már hiába is kérdezné Trumpot

Közben Rudolph Giuliani, az elnök személyes ügyvédje bejelentette, hogy Trump immár nem válaszol a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság egyetlen kérdésére sem. A 2016-os amerikai elnökválasztáson a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló bizottság kérdéseire Trump tavaly novemberben írásban adott válaszokat.

Giuliani szerint Robert Mueller felvetette további kérdések eshetőségét is, ám az elnök a jogi tanácsadóira hallgatva jelezte: további kérdésekre nem válaszol. Rudy Giuliani elmondta: Donald Trump ügyvédjei és a Mueller-bizottság között tavaly november óta semmiféle kapcsolatfelvétel nem volt.

Mi a magunk részéről befejeztük

– fogalmazott, és hozzátette, sem az elnök, sem tanácsadói nem voltak meggyőződve arról, hogy a bizottságnak lenne bármilyen kérdése is, amire ne tudná a választ. Most a bizottság térfelén pattog a labda – fogalmazott az ügyvéd.

Megpróbálhatják büntetés terhe mellett beidézni (Trumpot), ha úgy akarják, de tisztában vannak azzal, hogy pokoli harcra is képesek vagyunk

– mondta Rudy Giuliani. A Mueller-bizottság szóvivője, Peter Carr nem kívánta kommentálni sem Giuliani nyilatkozatát, sem az üggyel kapcsolatban az amerikai sajtóban megjelent részleteket. (mti)

US President Donald Trump(R), looks at Russia's President Vladimir Putin as they take place for a family photo, during the G20 Leaders' Summit in Buenos Aires, on November 30, 2018. - Global leaders gather in the Argentine capital for a two-day G20 summit beginning on Friday likely to be dominated by simmering international tensions over trade. (Photo by Juan MABROMATA / AFP)
Ez lehet a bizonyíték arra, hogy az oroszok zsarolták Trumpot
A Kreml beismerte, hogy Donald Trump volt ügyvédje megkereste őket.

Kiemelt kép: Donald Trump nyilatkozik a republikánus szenátorok munkaebédje előtt a Capitoliumban 2019. január 9-én. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.