Nagyvilág
(COMBO) This combination of pictures created on January 8, 2018 shows files photos of FBI Director Robert Mueller (L) on June 19, 2013, in Washington, DC; and US President Donald Trump on December 15, 2017, in Washington, DC. - Donald Trump has transmitted on November 20, 2018, his written responses to questions by Special Counsel Robert Mueller, who is investigating Russian interference in the 2016 election that brought the president to office. (Photos by SAUL LOEB and Brendan Smialowski / AFP)

Trump írásban válaszolt az orosz befolyást firtató ügyészi kérdésekre

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2018. 11. 21. 07:37

Donald Trump benyújtotta írásos válaszait azokra a kérdésekre, amelyeket Robert Mueller különleges ügyésztől kapott a 2016-os elnökválasztásokba történt orosz beavatkozást, illetve Trump kampánystábjának az oroszokkal való esetleges összejátszását feltárni hivatott vizsgálat keretében.

Megválaszoltuk minden olyan kérdésüket, amely jogszerűen a választások előtti (dolgokra) és Oroszországra vonatkozott

– mondta az amerikai elnök ügyvédje, Rudy Giuliani egy interjúban. Leszögezte ugyanakkor, hogy nem válaszoltak azokra a kérdésekre, amelyek a választások utáni időszakra vonatkoztak. „És meg is mondtuk nekik, hogy ezt nem fogjuk megtenni” – fűzte hozzá.

Giuliani kifejtette, Trump nem tervezi, hogy válaszoljon olyan kérdésekre, amelyekben Mueller azt tudakolja, hogy hivatalba lépését követően megpróbálta-e akadályozni az ügyben indított vizsgálatot, például James Comey-nak, az FBI igazgatójának elbocsátásával.

„Ideje lezárni ezt a nyomozást” – mondta az elnök ügyvédje egy előző, kedden közzétett nyilatkozatában, amelyben bejelentette, hogy Trump megválaszolta a különleges ügyész kérdéseit az általa következetesen „boszorkányüldözésnek” minősített vizsgálat keretében.

A válaszait tartalmazó iratot Donald Trump közvetlenül az előtt írta alá, hogy elutazott Floridába, hogy ott töltse a hálaadás ünnepét.

A posztjára 2017 májusában kinevezett Robert Mueller különleges ügyész szóvivője nem kívánta kommentálni Giuliani bejelentését.

Az Egyesült Államok hírszerző ügynökségei korábban arra a megállapításra jutottak, hogy Oroszország beavatkozott a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányába,

hogy Trump javára billentsék a versenyt a demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton pozícióinak megingatásával. Trump ugyanakkor következetesen tagadta, hogy bármilyen módon összejátszott volna Moszkvával, Oroszország pedig azt állítja, hogy nem avatkozott bele a választások folyamatába.

Trump előző ügyvédje azután hagyta ott az elnököt, hogy az ragaszkodott hozzá, hogy ne írásban, hanem szóban válaszoljon Mueller kérdéseire. Trump viszont annyira belezavarodott a válaszokba, hogy az ügyvéd nem vállalta a kockázatot.

Kiemelt kép: Saul Loeb, Brendan Smialowski / AFP 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

NEW ORLEANS - SEPTEMBER 09: The NFL shield logo on the goal post pad at Louisiana Superdome on September 9, 2010 in New Orleans, Louisiana.   Ronald Martinez/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.