Nagyvilág

Hasogdzsi-gyilkosság: öt emberre halálbüntetést kért a szaúdi főügyész

Csütörtökön kezdődött a tárgyalás Rijádban, a koronaherceg felelősségének kizárásával.

Öt emberre halálbüntetést kért a szaúdi főügyész azon 11 személy közül, akik ellen Dzsamál Hasogdzsi megölése miatt emeltek vádat – tudósít az AFP hírügynökség. A bírósági tárgyalás csütörtökön kezdődött Rijádban, mind a 11 vádlott jelenlétében, akiknek nevét nem hozták nyilvánosságra. A hírügynökség megjegyzi, hogy öt magas rangú szaúdi tisztségviselőt elbocsátottak a gyilkossággal összefüggésben, de nem tudni, hogy ők a vádlottak közt vannak-e.

A védők csütörtökön időt kértek a vádirat tanulmányozására, amibe az ügyész beleegyezett. A következő tárgyalás időpontját még nem tűzték ki. Bár a CIA szerint Mohamed bin Szalmán rendelhette meg az újságíró megölését Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, a szaúdi főügyész kizárta a koronaherceg felelősségét.

Az Amnesty International közel-keleti igazgatója az ügyben közölte: a szaúdi nyomozás és tárgyalás elfogulatlansága kérdéses, tekintve, hogy a szaúdi hatóságoknak köze lehetett a gyilkossághoz, és Szaúd-Arábia igazságszolgáltatási rendszere nem független. Ezért a jogvédő szervezet szerint az ENSZ égisze alatt, független vizsgálatra lenne szükség. (Fotó: Europress – MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik