Közélet

The New York Times: Trump veje tanácsokat adott a szaúdi hercegnek a Hasogdzsi-gyilkosság után

A The New York Times az írja, hogy értesüléseik szerint Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje tanácsokat adott Szalmán koronahercegnek abban a kérdésben, hogyan kezelje a gyilkosság utáni válsághelyzetet. A lap meg nem nevezett volt kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva azt állította, hogy a Fehér Ház kabinetfőnöke – aggódva, hogy a politikailag tapasztalatlan Kushner manipuláció áldozata is lehet – visszaállította azt a régi szokást, mely szerint külföldi vezetőkkel folytatott telefonbeszélgetésekkor a Nemzetbiztonsági Tanács munkatársainak is jelen kell lenniük.

A 37 éves Kushner és a 33 éves Szalmán herceg azonban e szigorítás ellenére is folyamatosan telefonkapcsolatban állt egymással, illetve sms-üzeneteket küldtek egymásnak. Erről az újság szerint a Fehér Ház három volt tisztségviselője és két további, a szaúdi udvar által tájékoztatott kormányzati munkatárs számolt be a lapnak. 

Jared Kushner és Mohamed bin Szalmán két év óta rendszeres kapcsolatban áll egymással – írja a lap.  Felidézik, hogy Szaúd-Arábia már Donald Trump elnökké választása után – de még a beiktatás előtt – felvette a kapcsolatot az új adminisztráció képviselőivel, annak érdekében, hogy a térség legfontosabb amerikai szövetségeseként pozícionálják Rijádot. 2016 novemberében szaúdi küldöttség látogatott az Egyesült Államokba, és a The New York Times szaúdi dokumentumokra hivatkozva azt állítja, hogy Rijád az elnök vejét, Jared Kushnert szemelte ki legfőbb kapcsolatának. A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a lap állításait.

A szaúdi monarchiát évek óta élesen bíráló ellenzéki újságírót, Dzsamál Hasogdzsit idén október 2-án gyilkolták meg Szaud-Arábia iszatnbuli követségén, tisztázatlan körülmények között, de minden bizonnyal a monarchia vezetőinek utasítására. Az újságíró holtteste máig nem került elő.

(Forrás: The New York Times, MTI; Kiemelt kép: Donald Trump és Jared Kushner, fotó: Chip Somodevilla/Getty Images))

Ajánlott videó

Olvasói sztorik