Nagyvilág

Az orosz hatóságok cáfolják, hogy robbanószer nyomait találták volna Magnyitogorszkban

Több sajtóhír is megjelent erre vonatkozóan a szilveszter napján történt tömbház-robbanást követően.

A brit Guardian moszkvai tudósítója arról ír, hogy az orosz hatóságok cáfolják azokat a jelentéseket, melyek szerint robbanószer nyomaira bukkantak volna a szilveszter napján Magnyitogorszkban összedőlt tízemeletes lakóház romjai közt. Igaz, azt is közölték, hogy a nyomozás során minden lehetőséget számításba vesznek.

Már legalább 28 halálos áldozata van a katasztrófának, tizenöt embert még mindig keresnek. A közvetlenül Putyin elnöknek beszámolással tartozó Nyomozó Bizottság szerint a legvalószínűbb magyarázat a gázrobbanás.

A cikk azonban idézi az orosz Znak hírportál névtelen értesülését, amely szerint terrorista cselekmény történhetett. A Guardian hangsúlyozza, hogy a leírtak hitelességét nem tudják megerősíteni, de közlik, hogy az orosz lap információi alapján egy második emeleti lakást bérlő ismeretlen személy, aki előző nap költözött be, robbanószert halmozhatott fel, amellyel egy helyi bevásárlóközpontban akart támadást elkövetni.

Ugyanezen forrás szerint a robbanás napján a biztonsági erők három terroristával végeztek, miután tüzet nyitottak járművükre, egy személynek pedig sikerült elmenekülni. Az internetre valóban felkerült egy felvétel, amin az látható, hogy egy jármű lángol, miközben lövésre emlékeztető durranások hallatszanak, a hatóságok azonban azt közölték: a három személy azért halt meg, mert gázpalackok robbantak fel a járművükben.

A helyi kormányzó, Borisz Dubrovszki elmondta, hogy a kisteherautó robbanásának helyszínén az FSZB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) nyomozói vizsgálódtak, de hangsúlyozta, hogy nincs kapcsolat az eset és a házrobbanás között.

A Nyomozó Bizottság azt közölte: „A médiában megjelent számos jelentéssel kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy jelen állás szerint robbanószernek vagy alkotóelemeinek nyomára nem bukkantunk”.

A Guardian beszámol arról is, hogy hétfőn egy másik magnyitogorszki lakóházból kutyás rendőrök tessékelték ki a lakókat. Több lakó a helyi sajtónak arról beszélt, hogy a rendőrök azt mondták: bombát keresnek. (Fotó: Europress – AFP PHOTO / RUSSIAN EMERGENCY SITUATIONS MINISTRY)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik