Nagyvilág

Soros György az év embere a Financial Timesnál

Soros Györgyöt, a magyar kormány ellenségét választotta meg az év emberének a Financial Times brit üzleti napilag.

A cikkben azt írják, hogy hazájától, Magyarországtól egészen Amerikáig a nacionalizmus és a populizmus erői megsemmisítik a liberális demokratikus rendet, amelyet ő személy szerint támogat.

A Financial Times hozzáteszi, rendszerint az elért eredmények alapján választják az év emberét, de Soros esetében idén azt is figyelembe vették, hogy milyen értékeket képvisel.

Ő a liberális demokrácia és a nyílt társadalom zászlóvivője. Ezek az eszmék diadalmaskodtak a hidegháborúban. Napjainkban minden oldalról ostrom alatt állunk, kezdve Vlagyimir Putyin Oroszországától egészen Donald Trump Amerikájáig

– fogalmaztak.

Mint írták, Soros több mint három évtizede jótékonysággal harcol a tekintélyelvűség, a rasszizmus és az intolerancia ellen. A nyitottság, a sajtószabadság és az emberi jogok iránti elkötelezettsége miatt felkeltette az autoriter rezsimek és a populisták haragját, különösen Európában.

Soros-alapítvány: A náci korszak propagandájához hasonlít a magyar kormány kampánya
Schöpflin György szerint Soros György zsidó származásának semmi köze a vitákhoz. 

Soros arról beszélt,

engem hibáztatnak mindenért, beleértve azt is, hogy antikrisztus vagyok. Bárcsak ne lenne ennyi ellenségem, de ezt egy jelzésnek veszem, hogy valamit jól csinálok.

A lap egy marokkói konferencia előtt találkozott az üzletemberrel, aki azzal viccelődött, hogy ő az ember arany fülekkel, utalva arra, hogy aranyszínű a hallókészüléke.

Elmondta, hogy a memóriája egyre rosszabb, de a humora még a régi.

Csak a jövőre emlékszem

– mondta.

Az FT 1970-től osztja ki az év embere elismerését, elsőként Jean Rey kapta, aki az Európai Bizottság első elnöke volt. A legutóbbi években megkapta Jean-Claude Trichet (EKB-elnök) 2007-ben, Barack Obama korábbi amerikai elnök 2008-ban, Lloyd Blankfein (Goldman Sachs vezér) 2009-ben, Steve Jobs (Apple alapító) 2010-ben, Mohamed Bouazizi (arab ifjúság képviselője) 2011-ben, Mario Draghi (EKB-elnök) 2012-ben, Jack Ma (Alibaba-vezérigazgató) 2013-ban, Tim Cook (Apple-vezérigazgató) 2014-ben, Angela Merkel (német kancellár) 2015-ben, Donald Trump amerikai elnök 2016-ban, Susan Fowler (az Uber korábbi szoftverfejlesztője) 2017-ben, írja a portfolio.hu.

Kiemelt kép: Europress/AFP/APA/Herbert Neaubauer

Ajánlott videó

Olvasói sztorik