Nagyvilág

Hatályon kívül kell helyezni a Stop Sorost

Ezt mondja az EBESZ és Velencei Bizottság. A kormány szerint a bevándorlást támogatják.

Hatályon kívül kell helyezni a civil szervezetek migrációs különadóra vonatkozó szabályozását, vagyis a Stop Soros törvénycsomagot, mert az sérti a szólásszabadságot és az egyesülési szabadságot – jelentette ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet és az Európa Tanács égisze alatt működő Velencei Bizottság közös állásfoglalásában pénteken.

Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala és a Velencei Bizottság jogi szakértői elismerték: az államok adókat vethetnek ki bevételeik növelése céljából, és adók vethetők ki olyan tevékenységek visszaszorítására és büntetésére, amelyek – noha jogszerűek – nem tekinthetők közérdeknek. Hangsúlyozták azonban, hogy az adóztatást nem szabad az egyesülési és véleménynyilvánítási szabadság gyakorlásától való elriasztásra használni.

A szakértők szerint a magyar migrációs különadó nem csupán kormányzati tevékenységet finanszíroz, hanem „elriaszt” a migrációval összefüggő legitim egyesületi tevékenység végzésétől. A különadó korlátozza a nem kormányzati szervezetek abbéli szabadságát, hogy meghatározzák céljaikat és tevékenységüket, illetve korlátozza képességüket, hogy közérdeklődésre számot tartó ügyeket karoljanak fel.

A szakértők problémának minősítették a törvényben szereplő jelentéstételi kötelezettséget a külföldi támogatásokról, és ennek összekapcsolását a büntető törvénykönyvvel, amely bevezeti az illegális bevándorlás elősegítésének büntetőjogi fogalmát is. Ezenkívül a jelentéstételi kötelezettségek – beleértve az adományozó szervezet nevét vagy személyazonosságát – olyan túlzott állami ellenőrzési környezetet teremthetnek, amely nem járul hozzá az egyesülési szabadság fenntartásához.

Megjegyezték, a Btk.-ban említett hivatkozások, mint a migráció elősegítésére irányuló közvetett célok: médiakampányok vagy a hálózatok építése és működtetése, nem tartalmaznak világos útmutatást arra vonatkozóan, hogy egy szervezet mikor tartozik az adó hatálya alá.

Az adó kivetése indokolatlanul zavaró hatással lesz az alapvető emberi jogok gyakorlására, és az ezeket védelmező egyénekre és szervezetekre. El fogja tántorítani a lehetséges adományozókat attól, hogy támogassák az ilyen civil szervezeteket, és gátolják a civil társadalmat legitim emberi jogi tevékenységekben. Mindezen okok miatt a rendelkezést hatályon kívül kell helyezni – húzták alá.

Az Országgyűlés június második felében fogadta el a “Stop Soros” törvénycsomagot, amelynek alapján büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás az illegális bevándorlás elősegítése, támogatása. A különadó idén augusztustól hatályos.

Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár szerint a Velencei Bizottság jogi tanácsadó profilját „politikai nyomásgyakorló karakterre” cserélte, és a bevándorlást pártolók oldalára állt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik