Nagyvilág

Strasbourg megint meghallgatná Orbánt a demokráciáról

A magyarországi helyzet megvitatását kéri az Európai Parlament plenáris ülésétől az EP Zöld frakciója, írja a Magyar Hang.

A képviselőcsoport már el is küldte az erre vonatkozó levelet Antonio Tajaninak, az EP elnökének. A levélben arra hivatkoznak, hogy a Sargentini-jelentés szeptemberi kétharmados elfogadását követően egyre gyorsuló tempóban folytatódott az autokratikus rezsim kiépülése Magyarországon.

A napirendre vételt indokolja többek közt az is, ami az MTVA székházában történt, ahol parlamenti képviselők ellen erőszakot alkalmaztak.

Jávor Benedek, a zöldpárti frakció magyar tagja kiemelte, hogy a kezdeményezésnek a nyomásgyakorlás is a célja, egyrészt az Európai Tanácsra, másrészt az Európai Néppártra.

A kezdeményezésről január elején dönt majd az Európai Parlament vezetéséből álló, úgynevezett Elnökök Értekezlete. Ha itt meglesz a szükséges támogatás, akkor január 15-én vagy 16-án kerülhet ismét napirendre a plenáris ülésen a magyar demokrácia ügye. A Magyar Hang úgy tudja, hogy más képviselőcsoportok is nyitottak rá, hogy támogassák a kezdeményezést.

A vitát a hezitáló Néppárt hozzájárulása nélkül is lefolytathatják, ha a Szociáldemokrata, a Liberális és az egységes baloldali frakció a Zöldek mögé áll.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Frederick Florina

Ajánlott videó

Olvasói sztorik