Nagyvilág
(FILES) In this file photo taken on October 17, 2018, Belgium's Prime Minister Charles Michel waves upon his arrival at the European Council in Brussels. - Belgian Prime Minister Charles Michel announces resignation on the evening of December 18, 2018. (Photo by Ben STANSALL / AFP)

Lemondott a belga miniszterelnök

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 12. 18. 20:36

Cikkünket frissítjük.
Korábban a témában:

Charles Michel belga kormányfő a parlament előtt mondott beszédében közölte, hogy benyújtja lemondását a királyánál, miután elveszítette az ellene indított bizalmatlansági szavazást, írja az Independent.

Michel egy héttel ezelőtt kisebbségi kormányzásba kényszeredett, miután az Új Flamand Szövetség (N-VA) nevű flamand nacionalista párt kilépett a kormányzó koalícióból, amiért a miniszterelnök Belgium nevében aláírta az ENSZ migrációs csomagját. Ez az a csomag, aminek jóváhagyási folyamatából többek közt Magyarország is kilépett.

Life vests are pictured at the Aquarius rescue vessel, chartered by French NGO SOS-Mediterranee and Doctors Without Borders (MSF) as it sails to the SAR (Search and Rescue) area on June 22, 2018 in open sea between Algeria and Tunisia. (Photo by PAU BARRENA / AFP)
Ettől a csomagtól rettent meg fél Európa
Rég volt ennyire abszurd vita a nemzetközi politikában.

A Le Soir című helyi lap friss értesülései szerint a legvalószínűbb, hogy az uralkodó nem dönt rögtön arról, hogy elfogadja-e a lemondást, hanem egyeztetni fog a pártokkal, megpróbálva közöttük megtalálni a közös nevezőt, írja az MTI.

Korábban cikkünkben már kielemeztük, Michel egy liberális-konzervatív politikus, aki 2014-ben kockázatosat húzott, amikor koalícióra lépett a flamand szeparatistákkal. Sok hasonlóság a két párt között nincs, de ami összeköti őket, az a vágy, hogy 16 évnyi szocialista kormányzás után végre konzervatív koalíció vezesse Belgiumot. Egészen mostanáig.

Mivel májusban lesz a választás, a koalíció mindkét tagjának rá kellett erősítenie a kampányra. A flamandok esetében nem kérdés, hogy mi volt a feladat. Bejelentették, hogy ha Michel elmegy aláírni a csomagot, akkor kilépnek a kormánykoalícióból.

Michel viszont abba a furcsa helyzetbe került, hogy Belgium a második világháború óta először viselkedik külpolitikai tényezőként. A miniszterelnök pedig úgy döntött, nem követi azoknak az országoknak az egyre hosszabb sorát, amelyek engedték, hogy a szélsőjobb befolyásolja a döntéseiket, és inkább elmegy Marokkóba aláírni. Persze az utazás előtt vizsgálatot kért a jogászaitól, akik kimondták, hogy a szerződésben tényleg nincs semmi, ami kötelező érvényű lenne. De ez sem volt elég, és Michel végigtárgyalta a nyugati országok nagy részét azzal, hogy írjanak alá egy közös szándéknyilatkozatot, nehogy véletlenül valami kötelező érvényű legyen a csomagban.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Ben Stansall

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.