Nagyvilág

Miért éppen Vestfirðir?

Miért éppen Vestfirðir?

Ha valaha el akar jutni olyan helyre, ahol pár tengeri madáron és fókán kívül senki sincs az emberen kívül, Izland északnyugati félszigete erre az ideális terep. Télen. A Vestfirðir nevű térség tényleg az, amit a klasszikus brit esztétika fenségesnek hív, és valóban, az a szó, hogy szép, nehezen írja le a drámai, fátlan, kietlen, embertelen, sci-fibe illő, havas-jeges-gleccseres, óceán ostromolta tájat.

Miközben a fél országot a macskaszoborbotrány foglalkoztatja (méregdrágán kihelyeztek az egyik reykjavíki térre egy LED-del kivilágított óriáskandúrt), beindult a tél Izlandon. A múlt hét elején még lélekmelengető időjárás volt, éjjel kellemes, enyhe fagyok voltak, a szél nem tépte le senki fejét, a menőbbek rövidgatyában flangáltak és a borúlátó jóslatok ellenére az izlandi gazdaság sem omlott még össze.

Azóta megcsikordult a légkör, és rázúdított minden hideget a szigetországra. Akinek kaland kell télen, az használja ki a Budapestről közvetlen repülővel télen is elérhető Izlandot, annak is a messzi északi részeit. Mert az valami elképesztő.

Fotó: Heim Alexandra

Miért éppen Vestfirðir?

A Vestfirðir nevű régióban töltöttünk pár napot november legvégén, és úgy éreztük magunkat, mint a Marson landolt InSight űrszonda: belénkfagyott a magány. A Vestfirðir (angolul Westfjords, magyarul Nyugati-fjordok) Izland északnyugati csücske és legnagyobb félszigete, ami a fjordjai és csipkés partvidéke miatt Norvégiára emlékeztet. Miközben még novemberben is szinte tele van a déli part – a főszezon elviselhetetlen turistaözönéről ne is beszéljünk –, addig ide a kutya se jön ilyenkor.

Fotó: Heim Alexandra

A térséget sok mítosz övezi, ami nem csoda, hiszen tényleg az Isten háta mögött található, nagyon nehéz megközelíteni (kevés a reptérnek alkalmas síkság, kanyargósak és szűkek az utak, háborog a tenger). Az egyik mítosz rögtön az elhelyezkedéséhez kapcsolódik: a Dánia-szoros és a Grönlandi-tenger vizei találkoznak itt, és Izland itt van a legközelebb a világ legnagyobb szigetéhez, Grönlandhoz. Sokan látni vélik, ha tiszta időben nagyon meresztik a szemüket nyugatnak, de ki kell ábrándítsunk mindenkit:

ha a laposföld-elméletet elvetjük, fizikai képtelenség ellátni 300 kilométer távolságba, főleg a tengerpart szintjéről, sőt elvileg egy jegesmedve se tudna átúszni a szoroson.

Fotó: Heim Alexandra

A legendárium másik, sokkal félelmetesebb része a boszorkánysághoz kötődik: a Vestfirðiren évszázadokig tombolt a mágia használata, legalábbis egy csomó kókler csinált hajmeresztő őrültségeket (pénzért), hogy másoknak kárt vagy szerencsét okozzon. Izland boszorkányégetéseinek (a név kissé félrevezet, hisz Izlandon elsöprő többségben a férfiak varázsoltak) zömét a Vestfirðiren hajtotta végre az akkori inkvizíció, és ehhez még ölni se kellett a gyanúsítottaknak. Ez nem csoda az olyan szokások után, mint amikor egy jóbarát engedélyével halála után lenyúzták a bőrét deréktól lefelé, hogy abból pénzhozó szerencse-cicanadrágot készítsenek.

Zord, zordabb, Vestfirðir

Mindebben semmi meglepő nincs, a szinte totálisan elzárt közösségek úgy éltek a 900 körüli honfoglalás óta errefelé, hogy a hónapig tartó mély éjszaka és a fátlan tundra teljesen megbolondíthatta a népességet. Csak az újkor hajnalára vetődtek errefelé néha baszk vagy angol halászok, hogy a háborgó sarkköri óceánon olykor zátonyra csapják a bárkáikat.

Fotó: Heim Alexandra

Az időjárás sem kegyes a térséghez, mivel Izland nagyon északi csücske ez. Ottjártunkkor jeges útszakaszok, hózáporok és legfeljebb -6 fokig hűlő éjszakák voltak, távozásunk után napokkal viszont behavazódott az egész környék, és az utak zömét lezárták (a szöges gumi egyébként kötelező télen, a 4×4-es terepjáró pedig nagyon erősen ajánlott).

Az ezen okokból is gyéren lakott (kb. 7300 fős) félsziget tán legnagyobb katasztrófája is ehhez köthető.

Fotó: Heim Alexandra

1995-ben a 180 fős, cápa- és bálnavadász-állomásként alakult Flateyri nevű falura lavina zúdult a meredek hegyoldalról, amibe húszan haltak bele, 29 otthon pedig elpusztult. Az országot megrázták a történtek, és válaszul egy V alakú, a Trónok harca nagy északi falára emlékeztető hatalmas gátat építettek, aminek a funkciója a jövőbeni lavinák elterelése. A veszély azonban a többi falut és a legnagyobb, amúgy meseszerűen északi várost, Ísafjörðurt is fenyegeti, mivel a nagy részük a hegyek és a fjordok közé van szorítva.

Szóval miért is?

A zord teleken a lakosok inkább mennének el – elmondásuk szerint a sötétet a legnehezebb elviselni –, az meg nem fér senki fejébe, hogy kerül ide ilyenkor turista. Nem kevesen néztek ránk (néha ittasan) nagyra nyílt szemekkel és tették fel a kérdést: Miért éppen Vestfirðir?

Fotó: Heim Alexandra

Miután a partról láttunk a tengerből kibukkanó bálnákat, hallottuk, ahogy kifújják a levegőt, fotóztunk balfék mozgású fókát, láttunk gleccsert, fjordot, színes, hullámlemez borította skandináv házakat, befagyott öblöt, a téllel küzdő kopár botanikus kertet, sziklákat, tengeri madarakat, hazahajózó halászokat, Grönlandon dolgozó fiával dicsekvő helyi sakkmester panzióst, útravaló sütit csomagoló, a semmi közepén egy nagy hotelben egyedül lévő, az óceánon született világpolgárt és a heti egyszer kinyitó étteremben a pazar pizzáért sorban álló helyieket, a válasz nem volt nehéz a fenti kérdésre.

Akinek elemi szükséglete a magány és hogy hallja a pucér világot maga körül, annak egyszer el kell ide jutnia. Persze úgy, hogy éjjel-nappal a helyi útinformot és meteo-oldalt lesi.

Galéria
Fotó: Heim Alexandra

A képre kattintva galéria nyílik! 

(Kiemelt kép: Heim Alexandra)

Olvasói sztorik