Nagyvilág

Az összes tanácsadóját kirúgta az oltásellenes olasz miniszter

Tudósok helyett káderek formálhatják az olasz egészségügyi politikát.

Az olasz kormány teljes orvosi tanácsadó testületét kirúgta Giulia Grillo egészségügyi miniszter, akinek pártja, az Öt Csillag Mozgalom ellenzi a kötelező védőoltásokat, viszont kiáll az alternatív gyógymódok mellett – erről az Inforádió számolt be.

A Legfelsőbb Egészségügyi Tanács dolga, hogy tudományos és szakértői véleményekkel lássa el a kormányt, Grillo szerint azonban „más, rátermett emberek előtt is ki kell nyitni az ajtót”, ezért mind a harminc eddigi tagnak távoznia kell, köztük magas rangú egyetemi oktatóknak. Szakértők attól tartanak, hogy a tudományos posztokat politikai káderekkel fogják feltölteni.

A miniszter szerint az elbocsátott tagok egy részét visszavehetik, de nem a vezetőket, mert „nekik élvezniük kell a miniszter bizalmát”. Ám vélhetően nehéz lesz harmóniát teremteni a tudósok és a miniszter között azok után, hogy nyáron felfüggesztették a tanulmányok megkezdéséhez szükséges kötelező oltásokat, amit az előző kormány a súlyosbodó kanyarójárványra reagálva vezetett be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik