Nagyvilág

Oltásellenes oroszbarát újságíró irányítja az olasz közmédiát

Az Öt Csillag vezetője azt várja tőle, hogy szabadítsa meg a RAI-t a „parazitáktól”.

Az olasz szélsőjobboldali-populista kormánykoalíció azt a Marcello Foát nevezte ki a közmédia, a RAI élére, aki oltásellenes és oroszbarát nézeteket képvisel, emellett szeret álhíreket megosztani – írja a Guardian.

Foa kinevezéséhez arra is szükség volt, hogy a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia vonja vissza a jelölt ellen emelt vétót. A Guardian forrásai szerint ez az akadály azzal hárulhatott el, hogy Berlusconi háttérmegállapodást kötött a Ligát vezető Matteo Salvinival arról, hogy a kormány nem tesz olyan lépéseket, amelyek hátrányosak az üzleti érdekeltségeire nézve. Berlusconi a Mediaset nevű, számos tévécsatornát működtető vállalat tulajdonosa.

Az új RAI-elnök az amerikai elnökválasztás alatt egyebek mellett arról osztott meg cikket, hogy Hillary Clinton sátánista rendezvényekre jár. Az általa hangoztatott nézetek közt van, hogy melegnek lenni abnormális, a csecsemőknek adott védőoltás pedig káros. Ellenben Steve Bannonnak és Vlagyimir Putyinnak csodálója.

A RAI-t felügyelő parlamenti bizottság előtt az 55 éves Foa kijelentette: a RAI-nak valódi politikai, kulturális és vallási sokszínűséget kell képviselnie. A kormánykoalíciótól kapott kinevezést szakmainak, és nem politikainak tartja.

Az Öt Csillag Mozgalom vezetője, Luigi Di Maio korábban elmondta: azt várja Marcello Foától, hogy szabadítsa meg a RAI-t a korábbi pártok által odatett „parazitáktól”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik