Nagyvilág

300 euróval csökkentenék a németül nem beszélő munkanélküliek segélyét Ausztriában

Az oszrák kormány által múlt héten benyújtott törvényjavaslat jelentősen átalakítaná a szociális juttatások rendszerét. A brit Telegraph cikke szerint 300 euróval csökkentenék azoknak a munkanélkülieknek a szociális segélyét, akik a német nyelvet alacsony színvonalon vagy egyáltalán nem beszélik. A FPÖ szerint az így felszabaduló pénzt inkább a kötelező német nyelvoktatásra költenék. A korlátozás nem csak a külföldiekre vonatkozna, hanem az osztrák állampolgárokra is.

A reformcsomag részeként csökkentenék a kettőnél több gyermeket nevelő, munkával nem rendelkező családok pénzbeli ellátását is. A tervek szerint a helyi önkormányzatoknak beszámolási kötelezettségük lenne arról, hogy a jóléti rendszer transzfereiből hány olyan személy részesül, aki etnikai kisebbség tagjának vallja magát.

Sebastian Kurz osztrák kancellár a módosítással kapcsolatban arról beszélt, hogy a munkanélkülieket érintő ellátási rendszer reformját minél előbb végre kell hajtani, mert a rendszert érintő erőteljes beáramlást tapasztalnak: 2012 óta megduplázódott a szociális hálón élők száma.

Peter Hacker, a bécsi városi tanács szociáldemokrata tagja az osztrák Kronen Zeitungnak úgy nyilatkozott, hogy a törvény

33000 bécsi gyermeket taszíthat szegénységbe.

Az etnikai kisebbségekkel kapcsolatos információk gyűjtésére vonatkozó szabályozást pedig felháborítónak nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik