Nagyvilág

Weber szavakban elítéli a CEU elkergetését

Egy Twitter-nyilatkozatot sikerült magából kipréselnie az EP-választás miatt sokkal jobban aggódó Európai Néppárt frakcióvezetőjének.

Hétfőn délután tették hivatalossá, hogy a Közép-európai Egyetem a jövő tanévtől már Bécsben kényszerül elindítani amerikai akkreditációjú programjait, a magyar hatóságok ugyanis nem voltak hajlandók aláírni az ehhez szükséges megállapodást.

Manfred Weber, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt EP-frakcióvezetője és uniós főbiztos-jelöltje a bejelentést a Twitteren úgy kommentálta:

Rendkívül csalódott vagyok amiatt, hogy a magyar kormány nem volt hajlandó megállapodni a CEU-val kettős akkreditációjú programjáról. Elfogadhatatlan, hogy ma az Európai Unióban egy egyetem máshova kényszerül költözni a tanrendjével.

Hozzátette: az Európai Bíróságnak sürgősen ítéletet kell hoznia a magyar felsőoktatási törvény módosítása miatt indított perben, ezért arra szólítják fel az intézményt, hogy gyorsítsa fel az eljárást, hogy az ügy az Európai Bizottság elé kerülhessen.

Weber látszólagos csalódottsága ellenére az Európai Néppárt kevéssé volt tevékeny abban, hogy a szóvirágokon túl megpróbálja visszafogni Orbánt. Novemberben CEU-s diákok arra hívták fel a figyelmet, hogy Weber korábban még arról beszélt: „vörös vonal” a néppárti vezetők szemében a CEU-ügy, és nem engedik meg, hogy a Fidesz átlépje.

EPP where is your Red Line on academic freedom?

Ahead of tomorrow's #EPPCongress in Helsinki we have a few important questions for Manfred Weber and EPP – European People's Party: where is your Red Line on academic freedom in Hungary? Will you tel PM Orbán that you #standwithCEU. CEU's future in Hungary is #Up2EUSign the petition to pressure EPP and PM Orbán to allow CEU to remain in BudapestChange.org petition-https://tinyurl.com/petitiontoEPP #istandwithCEU #EPP #EPPHelsinki #EPPRedLine #AcademicFreedom #SignTheDeal

Közzétette: I stand with CEU – 2018. november 6., kedd

Csáky Pál felvidéki magyar EP-képviselő ehhez képest a múlt héten arról beszélt a Magyar Hangnak, hogy Orbán Viktor és Szájer József nyolcszemközt találkozott Weberrel és Joseph Daullal, a Néppárt elnökével, és abban állapodtak meg, hogy a jövő tavaszi EP-választásokig mindkét fél „visszafogja magát”. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik