Közélet

A CEU-t ütik, de az EU-nak is fáj, hogy Orbán oda se bagózik

Ignatieff szerint Orbánnak nem lesz olyan könnyű megszabadulni tőlük, mint ahogy szeretné.

A B1 blogon Szelestey Lajos (volt külügyi szóvivő) szemlézte a német sajtót. A Tagesspiegelnek a CEU rektora botrányosnak nevezi, ahogy a kormány kiszorítja őket, az amerikai campus miatt podig még őket vádolja csalással.

Michael Ignatieff úgy véli, hiába támogatta őket az amerikai külügyminisztérium és a törvényhozás, a német elnök, a kancellár, az európai konzervatívok bizottsági elnökjelöltje, Manfred Weber.

Szerinte az immár az EU-nak is gond, hogy van egy olyan kormányfő, aki egyszerűen oda sem bagózik a kollégáira.

A rektor személyében nem érzi magát fenyegetve Budapesten, de kellemetlen neki az egypártrendszer propagandájának  zárótüzében dolgozni. Mint mondta, Bécsben is fel kívánnak lépni, ha egy Soros György elleni kampányban rájátszanak a zsidóellenes érzelmekre.

Az oktatásban továbbra is arra összpontosítanak, hogy a diákoknak megtanítsák, miként lehet megkülönböztetni az igazat a hamistól. Marad a közép-európai súlypont, fenntartják a budapesti részleget, így Orbánnak nem lesz olyan könnyű megszabadulni tőlük, mint ahogyan azt szeretné.

Ignatieff úgy véli, a NER hosszú életű lesz, nagy a támogatottsága. Van egy egész új osztály, amely sokat köszönhet a Fidesznek, a rezsim a következő gazdasági vihart is túlélheti. A rektor ugyanakkor arra figyelmeztet, kormányok jönnek, kormányok mennek, de az egyetemek maradnak.

Mindeközben a Frankfurter Rundschau hosszú anyagban számolt be arról, hogy miközben az Orbán-kormány hangulatot kelt a migránsok ellen, Budapesten nyoma sincs az iszlámnak és híveinek. A riport ugyanakkor bemutat egy szír üzletet, ahol maga Orbán Viktor szokott iszlám módra elkészített bárány bordaszeletet venni.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik