Nagyvilág

Netanjahu a CNN-en méltatta Orbánt

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a CNN-nek adott interjújában kedden méltatta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az antiszemitizmus elleni fellépéséért.

Az amerikai hírtelevízió az antiszemitizmus európai erősödését feltáró közvélemény-kutatás nyomán kérdezte az izraeli kormányfőt, aki dicsérte Orbán Viktort az antiszemitizmus elleni küzdelméért.

Durván túlbecsülik a magyarok a zsidók számát
Az antiszemita sztereotípiák erősek Európában, miközben a Holokauszt emléke lassan feledésbe merül.

A kutatásból egyébként többek közt kiderült, hogy

minden tizedik megkérdezett mondta azt, hogy előítéletei vannak a zsidókkal szemben, ez az arány Magyarországon a legrosszabb, hazánkban minden ötödik ember vélekedik így. A vizsgált országok közül csak Magyarországon nagyobb azoknak az embereknek az aránya, akik barátságtalanok a zsidókkal, mint akik nem.

Netanjahu kiemelte az európai vezetők felelősségét, és Orbán Viktor mellett megemlítette Angela Merkel német kancellár és Milos Zeman erőfeszítéseit a zsidó-, és Izrael -ellenességgel szembeni harcban.

Hangsúlyozta az oktatás fontosságát, különös tekintettel arra, hogy a CNN felmérése szerint az európaiak közül minden huszadik, sőt Franciaországban a 18 és 34 év közötti fiatalok ötöde nem is hallott a holokausztról. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik