Nagyvilág

Durván túlbecsülik a magyarok a zsidók számát

Az antiszemita sztereotípiák erősek Európában, miközben a Holokauszt emléke lassan feledésbe merül, derül ki a CNN közvélemény-kutatásából, amelyben több mint hétezer ember vett részt Ausztriából, Franciaországból, Németországból, Nagy-Britanniából, Magyarországról, Lengyelországból és Svédországból.

Kiderült, hogy minden huszadik válaszadó életében nem hallott még a holokausztról, függetlenül attól, hogy a második világháború alig 75 éve ért véget, és még ma is több tízezer túlélő él a bolygón. A holokauszttal kapcsolatos tájékozatlanság Franciaországban volt a legdurvább, ott a 18 és 34 év közötti megkérdezettek ötöde nem tudta, miről van szó. Szintén meglepő, hogy Hitler szülőhazájában, Ausztriában a fiatalok 12 százaléka nem tudott a holokausztról.

Minden tizedik megkérdezett mondta azt, hogy előítéletei vannak a zsidókkal szemben, ez az arány Magyarországon a legrosszabb, hazánkban minden ötödik ember vélekedik így. A vizsgált országok közül csak Magyarországon nagyobb azoknak az embereknek az aránya, akik barátságtalanok a zsidókkal, mint akik nem.

Lengyelországban és Magyarországon tízből négy ember válaszolta azt, hogy a zsidóknak túl nagy a befolyása a gazdasági életben világszerte. és több mint negyedük látta úgy, hogy hatalmuk van a média felett.

És ami a legmegdöbbentőbb: a megkérdezett magyarok több mint negyede gondolja úgy, hogy a világ népességének húsz százaléka zsidó, holott valójában mindössze a népesség 0.2 százalékát teszik ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik