Nagyvilág

Marxista ideológia az éghajlatváltozás az új brazil külügyminiszter szerint

Trumpot viszont csodálja és megmentőnek tartja.

Harcot hirdetett a „marxista ideológiával”, ezen belül az „éghajlatváltozással kapcsolatos rémhírterjesztéssel” szemben egy brazil hetilapban kedden közölt cikkében Ernesto Araújo, a megválasztott brazil elnök, Jair Bolsonaro leendő külügyminisztere.

„Fel akarom számolni a a marxista ideológiát Brazília külpolitikájában. Ez volt a fő küldetés, amellyel az elnök megbízott engem” – írta Araújo a Gazeta do Povo brazil hetilapban kedden közzétett cikkben.

A brazil diplomata szerint a Brazíliát 13 éven keresztül irányító Munkáspárt (PT) az ország külpolitikáját egy olyan „eszközzé változtatta”, amellyel „marxista ideológiáját terjeszthette”, és – miképp Araújo írta – az lesz a küldetése az lesz, hogy „felszámolja ezt a mechanizmust”.

A leendő külügyminiszter szerint a Munkáspárt a marxista elemeket  igyekezett bevezetni Brazília külkapcsolataiba. Ezek között említette az „éghajlatváltozással kapcsolatos rémhírterjesztést”, utalva azokra az éghajlatváltozással kapcsolatos tudományos figyelmeztetésekre, amelyek számos többoldalú nemzetközi megállapodás alapjául szolgáltak, és amelyek létrejöttében a korábbi brazil kormány fontos szerepet játszott.

Araújo további „marxista elemként” említette az abortuszról folytatott és keresztényellenes vitákat és – mint fogalmazott – a népek identitásának megsemmisítését a korlátlan bevándorlás által.

A leendő brazil külügyminiszter kifejtette: célja a többi között az is, hogy véget vessenek „a brutális gazdasági hatalomátadásnak a marxista országok javára”. Ezzel kapcsolatban utalt Kubának és Venezuelának nyújtott brazil pénzügyi támogatásra.

A szélsőjobboldalinak tartott megválasztott brazil elnök november 14-én nevezte ki kormánya leendő külügyminiszterének Araújót.

Araújó blogján csodálatát fejezte ki Donald Trump amerikai elnök iránt, akit „a nyugati civilizáció, annak keresztény hite és nemzeti hagyományai megmentőjének” nevezett „a kulturális marxizmus által népszerűsített globalizmussal” szemben. (MTI, fotó: Europress – Sergio LIMA / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik