Nagyvilág

Attól félnek a világ tudósai, hogy a brazil elnök kinyírja a bolygó tüdejét

Mint arról korábban beszámoltunk, a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro nyerte a brazil elnökválasztást vasárnap. Győzelmének legfőbb oka, hogy a brazilokat kizsigereli a korrupció, burjánzik az erőszak, az ország gazdasága romokban hever, Bolsonaro pedig ezekre a problémákra ígért rengeteg megoldást.

Trópusi Trumpnak hívják, de sokkal veszélyesebb Trumpnál
Elsöprő többséggel választották meg Jair Bolsonaro szélsőjobboldali politikust Brazília elnökének. Az új államfő sosem látott politikai tisztogatást ígér és kiforgatná sarkaiból a fennálló rendszert.

A Business Insider arról ír, hogy a rasszista és erőszakos megnyilvánulásairól is híres megválasztott elnök drasztikus változtatásokat tervez a környezetvédelmi politikában is, amely kihatással lehet akár a Föld jövőjére is.

Bolsonaro korábban többször is kijelentette, hogy a természetvédelmi területek gátolják Brazíliát a fejlődésben. Ez azért aggasztja a tudósokat világszerte, mert a világ legnagyobb egybefüggő trópusi esőerdőjének, az Amazonasnak a kétharmada Brazíliában található, és Bolsonaro dönthet annak sorsáról.

Europress/AFP/Carl de Souza

Bolsonaro a kampány során újságíróknak megígérte, hogy nem lép ki a párizsi klímaegyezményből, de Trumphoz hasonlóan ő is rengeteg kritizálta azt.

A szélsőjobboldali politikus saját elmondása alapján azt fontolgatja, hogy utat épít az Amazonason keresztül, és több civil szervezet, így a Greenpeace és a WWF kitiltását tervezi az országból. Emellett felgyorsítaná az erdőirtást az Amazonasban és megszüntetné a környezetvédelmi minisztériumot is.

Paulo Artaxo, a University of São Paulo klímakutatója arról beszélt, Brazília történetének sötét korszaka felé haladunk, Bolsonaro pedig a legrosszabb dolog, ami a környezettel történhet.

Az esőerdőkben élő növények egyébként rengeteg szén-dioxidot szívnak el a légkörből, miközben oxigénnel dúsítják azt. Éppen ezért az Amazonast gyakran nevezik a bolygó tüdejének. A kutatók szerint az ilyen természetes szén-dioxid elszívó rendszer az egyik legjobb megoldást a klímaváltozás ellen. Vagyis az, ha megőrizzük az erdőket és újakat telepítünk. Bolsonaro most ennek adhat egy nagy pofont.

Kiemelt kép: Europress/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik