Nagyvilág

Kim Dzsongun olyasmire készül, amire 2009 óta nem volt példa

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kész engedélyezni külföldi ellenőröknek a jongbjoni nukleáris létesítmény átvizsgálását - közölte egy névtelenséget kérő diplomáciai forrás kedden a Yonhap dél-koreai hírügynökséggel.

Kim Dzsong Un a dél-koreai elnöknek, Mun Dzse Innek szeptemberi csúcstalálkozójuk alkalmával elmondta, amennyiben az Egyesült Államok megfelelő lépéseket tesz, nem csak arra kész, hogy bezárassa a jongbjoni nukleáris létesítményt, de engedélyezni fogja ennek ellenőrzését is – tájékoztatott a forrás.

Az illetékes szerint Mun átadta az erről szóló üzenetet Donald Trump amerikai elnöknek, amikor az ENSZ-közgyűlés 73. ülésszakán találkoztak szeptemberben.Kim Dzsong Un korábban jelezte, hajlandó véglegesen leszereli a jongbjoni atomlétesítményt, nemzetközi szakértők ottani fogadására azonban nem tett ajánlatot. Az Egyesült Államok számára az ellenőrizhetőség különös fontossággal bír a Koreai-félsziget nukleáris leszereléséről folytatott tárgyalásai során Phenjannal.

A Yonhap megjegyezte, hogy amennyiben a külföldi szakértők fogadásáról szóló jelentés igaznak bizonyul, úgy ez jelentős lépést jelentene a teljes és ellenőrizhető atomfegyver-mentesítés iránti amerikai követelések teljesítése felé.

Észak-Korea utoljára 2009-ben engedett külföldi szakértőket a jongbjoni kísérleti reaktorba.

Kim Dzsong Unnak az ellenőrzések engedélyezésére való hajlandósága jelzi azt a szándékát, hogy fel akarja adni minden atomfegyverét és létesítményét, ami kiszélesítheti a nukleáris tárgyalások kilátásait

– mondta Sin Beom-csul, a szöuli Politikai Tanulmányok Ázsiai Intézetének nemzetbiztonsági elemzője. Ugyanakkor hozzátette: még ki kell derülnie annak, hogy Phenjan mennyit fog engedni a kérdésben.

Emlékeztetett, Észak-Korea 2008-ban engedélyezte a vizsgálatokat, interjúk lefolytatását és az iratokba való betekintést, de megtagadta a helyszíni mintavételt, ami az akkori nukleáris leszerelési tárgyalások megszakításához vezetett.

Amennyiben Kim ugyanolyan szintű ellenőrzést akar, mint 2008-ban, úgy továbbra is akadályokra lehet számítani. Ha viszont az ellenőrzés magában foglalná a mintavételt és a véletlenszerű vizsgálatokat, az nagyon pozitív lépés lenne

– vélekedett az elemző.

Kiemelt kép: Europress/AFP/KCNA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik