Közélet

Kormányzati támogatással nyithat antiszemitizmust kutató irodát Brüsszelben a Tett és Védelem

Kormányzati támogatással végezhet az antiszemitizmust kutató és elemző munkát európai szinten a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) – írja a mai Magyar Hírlap. A kormánypárti lapnak a kormány egyik kedvenc zsidó szervezetének, az EMIH-nek a vezetője, Köves Slomó rabbi nyilatkozott arról, hogy nagy probléma szerte Európában az antiszemitizmus, ezért fontos, hogy közpénzből nyithat brüsszeli irodát a TEV.

A rabbi három veszélyforrást jelölt meg:

  • a tradicionális szélsőjobboldali zsidógyűlöletet,
  • az integrálatlan migrációs tömegek körében elterjedt, a szélsőséges muszlim irányzatokhoz köthető gyűlöletkeltést és agressziót,
  • valamint az Izrael-ellenességbe bújtatott szélsőbaloldali antiszemitizmust.

Az új szervezet a zsidó közösség saját erőforrásaiból és a magyar kormány támogató partnerségével jön létre, csaknem egyéves egyeztetés nyomán

– részletezte a Hírlapnak a rabbi, aki szerint akár heteken belül megszülethet erről a vonatkozó kormányhatározat.

Köves Slomó szerint „az antiszemitizmus elleni küzdelem nem kifejezetten a zsidó közösségek jólétére és biztonságára fókuszál, hanem egyfajta demonstrációs eszköze az emberjogi univerzalizmus világnézetének”. Szerinte a Sargentini-jelentés is tévesen ítéli el Magyarországot a növekvő antiszemitizmus miatt: ez a rabbi szerint alapjogi fundamentalista világnézetre vall, miközben szerinte és a TEV szerint az antiszemitizmus „biztonsági kérdés”.

A rabbi kiemelte, hogy a monitoring tevékenység során a török és az arab nyelvű médiát, illetve a közösségi felületeket is áttekintik majd. Ebből a munkából jelentések születnek, amelyeket a tagállami vezetők rendelkezésére bocsátanak.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik