Nagyvilág
Macedonia's former Prime Minister and leader of opposition VMRO DPMNE Nikola Gruevski leaves the court in Skopje on December 6, 2017. - ?Nikola Gruevski goes on trial for alleged abuse of power between 2012 and 2015. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)

Gruevszki emberei lebuktak, amikor hamis útlevéllel akartak Magyarországra szökni

Szegő Iván Miklós
Bita Dániel
Szegő Iván MiklósBita Dániel

2018. 11. 19. 07:01

A bukott macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki emberei már saját egykori főnökük előtt megpróbáltak Magyarországra szökni 2017 végén. Ez akkori görög és macedón hírekből derül ki, és beszámolt erről akkor az Átlátszó is.

Tavaly októberben két olyan korábbi macedón titkosszolgálati vezető, akit kapcsolatba hoztak egy 2015-ös lehallgatási üggyel, a görögországi Szalonikiben bukott le, amikor hamis bolgár útlevéllel akartak Magyarországra eljutni egy Wizzair-géppel. A görög témájú hírekkel foglalkozó The Greek Observer azt írta, hogy két macedón állampolgárt vettek őrizetbe a görög hatóságok, akik illegálisan léptek az ország területére és az Interpol körözte őket időközben.

A hamis bolgár útlevéllel utazókat a Zoran Zaev vezette új macedón kormány hozta kapcsolatba azzal a lehallgatási botránnyal, amibe Nikola Gruevszki belebukott 2016 januárjában. Gruevszki kormányával szemben már 2015-ben széles körű tiltakozás bontakozott ki Macedóniában, amikor kiderült: 20 ezer ember telefonját figyelték meg a balkáni országban. A 2017-18 fordulóján érkezett hírek szerint a két esetlegesen érintett titkosszolgálati vezető, Goran Grujovszki és Nikola Boskovszki esetében felmerült, hogy veszély fenyegetné őket Macedóniában, ezért kérték, hogy ne adják ki őket a délszláv államnak a görög hatóságok. Grujevszki és Boskovszki úti célja pedig Magyarország volt az MKD.mk bolgár internetes lap szerint.

A korabeli cikkek alapján a két megvádolt titkosszolgálati vezető nem sokkal azután próbált meg Magyarországra jutni, hogy Orbán Viktor meglátogatta Gruevszkit a macedóniai Ohridban, és egy sajtótájékoztatón nyilvánosan is kifejezte támogatását a volt miniszterelnök pártjának. Gruevszki ráadásul a macedón bíróságtól 2017 őszén azzal az indoklással kérte bevont útlevele visszaadását, hogy becsatolta Orbán írásos meghívóját Magyarországra. Kérelmét megtagadták.

Demeter Márta LMP-s képviselő az eset után több kérdést is feltett Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy megtudja, kért-e tartózkodási engedélyt, benyújtott-e menekült- vagy oltalmazotti státusz iránti kérelmet a magyar szerveknél Grujovszki és Boskovszki, de nem kapott értékelhető választ. A külügyminisztérium viszont azt közölte: a két macedón titkosszolgálati vezető nem fordult ilyen kérelemmel a szkopjei magyar nagykövetséghez. Az viszont biztos, hogy a volt miniszterelnök menedékjogot kért Magyarországtól a napokban, és magyar diplomaták segítették abban, hogy Albániából hazánkba jusson.

Kiemelt képünkön Nikola Gruevszki. Fotó: Robert Atanasovski / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Könnygáz száll a Parlamentnél

Oszlatják a tüntetőket.

Élő videó: Könnygáz száll a Parlamentnél