Nagyvilág

Újabb halottak Kaliforniában, Trump is lépett

42-re nőtt a halálos áldozatok száma. Az elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította egész Kaliforniát.

Az amerikai elnök döntése azt jelenti, hogy a tűzvészek áldozatai külön szövetségi pénzügyi segítséget igényelhetnek lakásépítéshez, munkanélküli támogatáshoz, jogi tanácsadáshoz. Donald Trump éjjeli Twitter-bejegyzésben közölte, gyors választ akart adni Jerry Brown kormányzó kérésére azért, hogy

legalább némileg megkönnyítse a hihetetlen szenvedést.

Hétfőn éjjel a tűzvész halálos áldozatainak száma 42-re emelkedett.

Kalifornia történetének eddigi legpusztítóbb tűzvésze egyelőre nem enyhül. Bár pillanatnyilag az anyagi károk számbavételéről szó sem lehet, a The Washington Post tudósítója azt jelentette, a hatóságok és egykori lakói azt fontolgatják, hogy Paradise városát nem építik újjá, mert rendkívül költséges lenne és hosszú ideig tartana.

Paradise, MTI/AP/Rich Pedroncelli

 

 

A kaliforniai fővárostól, Sacramentótól északra, a hegyek ölésében fekvő Paradise teljesen leégett, talán hat épület romjai maradtak meg. A városban egyetlen tábla maradt meg, ha nem is épségben: a város bejáratánál lévő “Isten hozott Paradise-ban” felirat.

 

 

 

 

Paradise, MTI/AP/Rich Pedroncelli

A 27 ezer lelket számláló, többnyire idősek lakta településen több mint húsz ember égett halálra – az otthonában, autóban, vagy menekülve -, az életben maradottak menedékhelyen, szállodában, ismerőseiknél húzták meg magukat.

Mike Conaty, a kaliforniai tűzoltók egyik vezetője a The Washington Post munkatársának azt mondta: nyitott kérdés, mi lesz a város sorsa. Butte megye – ahol Paradise is volt – katasztrófa-elhárítási hivatala arra figyelmeztetett, hogy a tűz a környező kanyonokat is birtokba vette.

A Kalifornia északi és déli részén egyaránt pusztító lángokat szítják az óránkénti 50-65 kilométeres sebességű, a kontinens belseje felől érkező széllökések. Táplálja a lángokat a szárazság is. Hétfőn este több mint 4500 tűzoltó volt talpon, és érkezett segítség a környező tagállamokból is.

Paradise, elszenesedett emberi maradványokat gyûjtenek rendfenntartók egy megsemmisült lakóépület romjai közt. 
MTI/AP/John Locher

A tűzoltók és a mentők munkáját antropológusok is segítik, az áldozatok egy része ugyanis a felismerhetetlenségig összeégett, és azonosításukhoz DNS-vizsgálatra van szükség. (mti)

Kiemelt kép: MTI/EPA/Eugene Garcia

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik