Nagyvilág

CIA: a szaúdi trónörökös ölette meg Hasogdzsit

Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége, a CIA arra jutott, hogy a szaúdi trónörökös rendelte el Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolását – írta a The Washington Post. A CIA szerint Szaúd-Arábia kormánya valótlanul bizonygatja, hogy Mohammed bin Szalmánnak nincs köze a The Washington Post szaúdi újságírójának halálához.

A szaúdi ügyészség csütörtökön jelentette be, hogy halálbüntetést kért öt vádlottra a Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása ügyében folyó büntetőperben. Az öt férfi Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán méreginjekcióval ölte meg, majd feldarabolta Hasogdzsit. A perben még tíz ember ül a vádlottak padján, de teljesen tisztára mosták a sivatagi királyság trónörökösét, Mohammed bin Szalmánt.

A The Washington Post – névtelenséget kérő forrásai alapján – azt írta, a CIA számos információs forrást elemzett, köztük egy telefonbeszélgetést a trónörökös fivére – Halid bin Szalmán, Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete – és Hasogdzsi között. Mind a Fehér Ház, mind az amerikai külügyminisztérium pénteken elzárkózott attól, hogy kommentálja a The Washington Post cikkét.

Az 59 éves Dzsamál Hasogdzsi az Egyesült Államokban élt, október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, ahová azért ment, hogy beszerezze a török menyasszonyával tervezett házasságkötéshez szükséges iratokat. Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelten megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe. Az újságíró holttestét – szintén előre megfontoltan – később feldarabolták, majd megsemmisítették. (mti)

Erdogan: A Hasogdzsi meggyilkolásáról készült felvétel valódi borzalom
Arab nyelvű utasítás hangzik el a felvételen.

Kiemelt kép: Dzsamál Hasogdzsi portréjával tiltakoztak Szaúd-Arábia törökországi konzulátusánál 2018. október 25-én. (MTI/EPA/Erdem Sahin)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik