Nagyvilág

Trump gúnyolódva vágott vissza Macronnak

Donald Trump nem hagyta szó nélkül Emmanuel Macron múlt heti nyilatkozatát, amelyben a francia elnök egy közös európai hadsereg felállítását szorgalmazta, hogy a kontinens meg tudja védeni magát Oroszországgal, Kínával vagy az Egyesült Államokkal szemben.

Az amerikai elnök persze még azon melegében reagált, és sértőnek nevezte Macron szavait, mostanra azonban eszébe jutott egy ennél frappánsabb válasz. „Az Németország volt, az első és a második világháborúban is” – írta reggeli Twitter-bejegyzésében, majd megválaszolta azt az általa feltett kérdést is, hogy hogyan ment az önálló védekezés annak idején a franciáknak:

Már kezdtek németül tanulni Párizsban, amikor az USA közbelépett.

Az amerikai elnök vélhetően azt is a szívére vette, hogy Macron, az I. világháborús fegyverszünet centenáriumi ünnepségén keményen bírálta a nacionalizmus térhódítását, amivel nyilvánvalóan utalt arra is, hogy Trump nemrégiben nacionalistának nevezte magát.

Hogy Macronnak miért lett ilyen fontos az európai hadsereg témája, arról itt írtunk bővebben:

Macron egy taslival várta Trumpot, de mi lehet az igazi célja?
Az USA-t is potenciális ellenségként emlegető kijelentésével a francia elnök elérte, hogy világszerte téma legyen az európai hadsereg felállítása. Miért lenne szükség erre, és van-e realitása?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik