Nagyvilág

Magyar kezdeményezésre fogadott el állásfoglalást Strasbourg

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 11. 13. 20:05

Korábban a témában:

Az Európai Parlament magyar kezdeményezésre uniós törvénybe iktatná, hogy egy tagállam hogyan bánhat a saját kisebbségeivel, írja az Index.

A kedden elfogadott EP-állásfoglalást azt kéri, hogy

a nemzeti kisebbségekhez tartozókat egyenlő kulturális, nyelvi és oktatási jogok illessék meg, a tagállamok védjék a kisebbségi nyelveket, és szüntessék meg a hátrányos megkülönböztetést.

A lap szerint a parlamenti állásfoglalást Nagy József szlovákiai magyar EP-képviselő, a Híd–Most politikusa jegyzi. Az állásfoglalás nem kötelezi jogi erővel az Európai Bizottságot, hogy valóban előálljon egy ilyen javaslattal, de a politikai jelentősége nem elhanyagolható.

A magyar kormány által is támogatott, Minority Safepack névre hallgató, hasonló tartalmú európai polgári kezdeményezést idén tavasszal 1.3 millióan írták alá.

A legfontosabb célunk a gyűlöletbeszéd, és az abból eredő problémák visszaszorítása. Biztosítani kell, hogy minden európai félelem nélkül használhassa az utcán és nyilvános helyeken az anyanyelvét. Hidat szeretnénk építeni a kisebbségi és a többségi kultúra között, hogy elfogadják és támogassák egymást. Az Uniónak tisztelnie kell saját nyelvi és kulturális sokszínűségét

– nyilatkozott Nagy József.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Farkasszemet néznek a rendőrökkel.

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek