Nagyvilág

Kásler magyar-orosz onkológiai intézet létrehozását jelentette be

Moszkvai, budapesti és voronyezsi központokkal.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter bejelentette egy nemzetközi onkológiai iskola megalapítását moszkvai, budapesti és voronyezsi központokkal – áll az orosz RIA Voronyezs híradásában, amit a hvg.hu szúrt ki.

A tudósítás szerint a bejelentés hétfőn történt, amikor Kásler a voronyezsi régió kormányzójával, Alekszander Guszevvel tárgyalt. A terv szerint az együttműködés keretében orosz és magyar tudósok, illetve orvosok együtt végeznének molekuláris patológiai vizsgálatokat. Kásler azt is mondta, hogy a Magyar Rektori Konferencia, valamint az orosz rektori tanács közös megbeszéléseken fogja megvitatni, milyen együttműködésekre van lehetőség ezen a területen.

Guszev fontosnak nevezte, hogy összefogják a két ország vezető onkológusait. Mint mondta, jövőre reformok kezdődnek ezen a területen, amihez jelentős forrás áll rendelkezésükre.

A hírben megjegyzik, hogy a Voronyezsi Állami Orvosi Egyetem 2014-ben együttműködést kötött a magyar Országos Onkológiai Intézettel (amelynek akkor Kásler Miklós volt a vezetője). (Fotó: MTI / Illyés Tibor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik