Nagyvilág

Húsadó kivetését sürgetik a kutatók

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 11. 08. 13:37

Egészségügyi okok miatt adóztatnák meg a vörös és feldolgozott húsok fogyasztását.

Az Euronews idézi azt új oxfordi kutatást, amit a PLoS One című lapban publikáltak, és amely a világ 149 államában vizsgálta, hol lenne az az optimális szint, ami a húsfogyasztás megadóztatásával csökkenthetné az adott ország egészségügyi kiadásait.

A kutatók becslései szerint 2020-ra 2,4 millió ember halhat meg a húsfogyasztás miatt, ha nem tesznek semmit. A magas jövedelmű országokban 20 százalékos áremelést javasolnak a vörös húsokra, a feldolgozott húsáruk (szalonna, szalámi, kolbász) jelenlegi árát pedig duplájára emelnék, hogy csökkentsék a fogyasztásuk miatt az egészségügyre nehezedő terheket.

A WHO már korábban rákkeltőnek nyilvánított marha-, bárány- és disznóhús feldolgozásával készült termékeket.

sült kolbász (sült kolbász)
Ölhet a sonka, kolbász
Napi négy dekánál több feldolgozott hús fogyasztása jelentősen növeli a rák és a szívbetegségek miatti korai halál kockázatát.
Bacon slice being cooked in frying pan
Sertéstanács: tudománytalan a WHO-jelentés, hogy a vörös hús rákot okoz
Évente átlagosan egy kilogrammal növelné a Sertéstanács a sertéshúsfogyasztást Magyarországon. A WHO szerint a vörös hús rákot okoz.

A tanulmány a húsok betiltása helyett inkább azok megadóztatását javasolta. A kutatást vezető dr. Marco Springmann azt mondta, egyetlen kormány sem meri megmondani az embereknek, mit ehetnek és mit nem, de az ő eredményeik világosan megmutatják,

hogy a vörös húsok és feldolgozott hústermékek fogyasztásának ára van, nemcsak az emberek egészségére nézve, vagy a bolygó fenntarthatóságára vonatkoztatva, hanem az egyes országok egészségügyére és gazdaságára nézve is.

A feldolgozott húsok fogyasztásának csökkentése százmillió tonnával csökkentené az üvegházhatású gázokat, leginkább az alacsonyabb marhahúsfogyasztás miatt. Az elhízásra is pozitív hatása lenne, a húsadó a fogyasztókat arra ösztönözné, hogy az olcsóbb, egészségük szempontjából jobb termékekre váltsanak.

Tényleg a tehenek szellentik pusztulásba a világot?
Nem szó szerint, de a kérődzők bélgázai valóban jelentős mennyiségben juttatnak metánt a légkörbe. A szén-dioxidnál 28-szor durvább üvegházhatású gázról van szó.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This picture taken on February 16, 2017 shows a man pushing his tricycle filled with stuff as he walks with his dogs on a street in the Heiqiaocun migrant village in Beijing. - China's capital relies on migrant labour to keep its economy humming and people from across the country are drawn to the city by the promise of a better life. But high real estate prices and China's restrictive residence registration system, known as hukou, have driven many into shanty towns on Beijing's periphery. (Photo by Nicolas ASFOURI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.